Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Pane Kavko, myslím, že právem se ohrazujete proti některým výrokům p.Balabána, však vězte; moudrý ateista se modeluje s věkem. Jsou samozřejmě výjimky, kdy zapšklí vědečtí dědkové (klub Sisyfos) se tváří, že sežrali všechnu ateistickou moudrost a až na smrtelné posteli křičí: pane Bože pomoz. 

Je to na dlouhé povídání, za sebe mohu říci, že vnímám víru jako přínosnou (bez islámu a podobných hnutí), protože zpravidla generuje ty lepší lidské vlastnosti. Velmi ostře však rozlišuji víru a církev; víra je věc osobní, stav vnitřního já, kdežto církev je firma, evidentně lidský výtvor, který má snahu sdružit lidi se stejným vnitřním já.

Na otázku: kde se vzala hmota a energie odpoví ateista, že neví; věřící má Boha Stvořitele. Lidská existence se ani jedním z názorů nemění. Jen ten ateista, když o tom bude moc důkladně přemýšlet, změní na čas nebo natrvalo své působiště.

0 0
možnosti
Foto

Píšete

"Pan Balabán rád zpochybňuje křesťanské autory jen proto, že jsou křesťané. Prý nejsou objektivní. Jakou objektivitu má pak člověk, který nevěří v Boha a píše proti křesťanům a svoje vývody zakládá na premise, že Bůh neexistuje?"

Pamatujte si své slova až budete psát proti Islámu . Jakou objektivitu má Islamofob jako vy když píše proti islámu?;-D

0 2
možnosti
Foto

I na demagoga Vašeho formátu přišla slabší chvilka.

2 2
možnosti
MR

M75i56l78a97n 73R63a44d29e39k

14. 5. 2015 20:18

Ateiste tu byli uz drive, mozna i v praveku, akorat nepsali nic tak to nevime. Rozhodne byli uz za dob stareho Egypta, ale vetsinou ti rozumnejsi si to nechavali pro sebe, ono to bylo totiz o hubu. Nabozenstvi byvalo politika, dnes uz jen to muslimske.

4 0
možnosti
DB

No evolučně viděno , to asi spíše bylo naopak, ale také o tom nejsou přímé důkazy. Lidé kdysi viděli jevy, které si nedokázali vysvětlit. A protože lidská mysl potřebuje konatele, původce jevů, tak si udělala bohy...mnoho desítek bohů, na každou maličkost byl nějaký bůh. Až mnohem mnohem později nastal monoteismus. Takže tedy....bůh stvořil zemi....ale na té zemi bylo prvně mnohem více bohů a teprve časem se z těch mnoha bůh stal jeden bůh, vlastně pořád několik, jeden křesťanský, jeden muslimský jeden židovsky a tak dále. 

Právě v tom Egyptě vznikl monoteismus po mnohobožství, ale jen na chvíli a opět se lidé vrátili zpět k systému mnoha bohů.

A ano náboženství je ještě dnes politika.....restituce vám nic neříkají? a podpora církve státem i když je oddělení stáru od církve..... pořád je to politika

Nicméně církev dokáže lidem i pomoci v nouzi, některým. a proto je tak těžké církev kritizovat.

2 0
možnosti
VS

Když jde o historii a náboženství všichni jsou zaujatí. Stejně vtipné je uvádět diletanské spisky Sama Harrise a jiných ateistických velikánů, kteří zamrzli v 18. století jako fakta.

Dneska už empiricky víme, že vize světlých zítřků ateistického lidstva a vědy jako náhražky náboženství jsou nebezpečnou myšlenkou vedoucí pouze k hromadám mrtvol.

3 1
možnosti
Foto

Já tu nevidím žádný problém. Poptávka tu evidentně je. Lidé měli odjakživa potřebu věřit (či spíše doufat) že ten pozemský život nekončí zahrabáním do země. A protože člověk je nádoba křehká, též cítili potřebu ukotvit mravnost v nějaké vyšší bytosti. No a tam kde je poptávka, objeví se samozřejmě i nabídka. Proto máme na té naší zemi dostatek náboženství.

Jediný problém vidím v tom, když si jedni začnou myslet, že ten jejich Bůh je lepší než ti ostatní. To je potom jako když se příznivci Windows pustí do svatého boje s Jablkářema...

No, a pokud někdo tu svou konečnou existenci skousne a vlastní moralitu dokáže najít sám, tak s tím taky problém nemám.

8 0
možnosti
JS

Názor o tom, že každý může najít "vlastní moralitu", je velmi rozšířený. Ale když tento názor rozvedeme do důsledků, tak zjistíme, že je ve skutečnosti zcela nepřijatelný. Představte si, že by každý obyvatel této planety našel svou vlastní originální morálku. Miliardy vlastních originálních morálek. Taková katastrofa by trvala jen chviličku. Ve skutečnosti je Pravda (chápaná jako smysl života) pouze jedna. Je neměnná a neovlivnitelná. Člověk ji může jen hledat a nacházet, nebo hledat a nenalézat a nebo nalézat, ale odmítat. Měnit ji nemůže. Může jen manipulovat druhými z pozice někoho, kdo se vydává za znalce Pravdy.

Součástí Pravdy je například fakt, že vražda je zlo - ať už se odehraje kdekoli a kdykoli. Na světě existovalo a existuje nespočet velmi komplikovaných souborů morálek a filozofií, které vraždu nejen nepovažují za škodlivou, ale dokonce za prospěšnou a nutnou. Těmto morálkám věřily a věří miliony osob. Středoamerické předkolumbovské civilizace považovaly za naprostou morální nutnost obětovat ročně na oltářích nejméně tisíc lidí, ale někdy i dvacet tisíc lidí během jediného týdne. V roce 1487 se v Tenochtitlanu nezastavily během pěti dní a nocí nože nespočtu kněží, kteří na oltářích shromáždili několik tun vyříznutých lidských srdcí. Byla to největší lidská oběť v dějinách lidstva. Filozofie nacismu byla zase založena na tom, že určité rasy jsou pro lidstvo tak škodlivé, že je třeba je vyhubit. Byla vypracována vědecká díla, komplexní filozofie a morálka o mnoha tisících stranách, která toto konání do detailu zdůvodňovala a posvěcovala. Výroba vlastní morálky je vždycky ta největší katastrofa. Morálku je třeba hledat na základě jejího "ovoce" (proživotních a prolidských principů) a pak ji důsledně přijmout. Pravdivá morálka se pozná podle toho, že je nesmírně prospěšná a nesmírně náročná. Ježíš se i na kříži modlil za své katy.

2 0
možnosti
MP

Mně ateisté nevadí ani trochu, dokud nezačnou urážet lidi, kteří věří. Jestli pochybují o Bohu a církevních dogmatech, budiž. Jenže jim to nestačí, mnohdy musí pozurážet křesťany, katolíky zejména.

1 1
možnosti
Foto

Že zrovna Vy budete dělat panu Balabánovi reklamu.... Já snad začnu věřit na zázraky ;-D

2 0
možnosti
DB

Přečtěte si životopis Darwina a jak se bál zveřejnit své myšlenky, protože byly v přímém rozporu s křesťanskými myšlenkami.  A vzpomeňte si na placatou zem, na dobu existence zeměkoule a geocentrický model. Všechny tyto nepravdy šířila křesťanská vrstva. 

Tedy pokud vám dobře rozumím, chcete říci, že když někdo několik staletí lže a pak podlehne nezvratným důkazům, je to v pořádku?  A proč mají a měli lidé strach mít nějakou myšlenku, která byla proti uznávaným církevním dogmatům? Jako měli strach říci něco proti nacistům nebo proti komunistům? Nevidíte v tom paralely?

Víra v boha, tak jak ho prodává církev je poměrně veliký nesmysl. Chcete ho hájit. No naučte se anglicky a dejte si diskuzi s Dawkinsem, Harrisem, Krausem, Dennettem, Tysonem a dalšími. Přeji mnoho úspěchů.

7 2
možnosti
Foto

Je otázka, zda Bůh stvořil člověka k obrazu svému, nebo my si naopak stvořili Boha k obrazu našemu.

Ať je to tak nebo tak, v obou případech se to moc nepovedlo.

Což jednoznačně dokazuje všechno, co se na světě děje. ;-(

8 0
možnosti
JL

myslím, že Buddha taky nic nenapsal

1 0
možnosti
MR

M86i90l84a98n 63R47a31d33e73k

14. 5. 2015 20:20

buddhismus ale neni de facto nabozenstvi, neni v nem zadny buh, ale spise filosofie. I kdyz uz "povysilo" na nabozenstvi

1 0
možnosti