Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

referendum je hlas řvoucí ulice a zastupitelská demokracie hladem neřvoucí mafie....tak si vyber

0 0
možnosti
Foto

hlasem;-)...kéž by hladem

0 0
možnosti
HM

souhlasím..a karma R^...je pravda .když  vláda realizuje nutná pro veřejnost nepopulární opatření není důvodem pro bezbřehý radikalismus s pošlapáním platných norem......... je nesmysl  ,aby o zákonech    rozhodovali  občané podle jejich vyznání, postavení a výše psychické lability.Děsí mě představa  , že by o majetku kohokoli neměl rozhodovat zákon, ale zvůle (referendum) lidu.

2 0
možnosti
AF

A46l97e37n24a 73F47i42r70s11t

22. 9. 2013 16:22

Žiji částečně ve Švýcarsku a mohu k tomu říci následující. Referendum je v prvé řadě velká osobní zodpovědnost na straně jedné, na straně druhé předpokládá velkou míru tolerance vůči jinak smýšlícím, kteří volili jinak než já a s tím spojená i akceptance výsledku referenda.

Zodpovědnost v tom, že budu ochotna naslouchat argumentům pro i proti, studovat materiály (mnohdy stostránkové), které dostanu poštou před hlasováním samotným, sledovat diskuzní pořady v TV.

Ani jedno, ani druhé zatím v široké mase obyvatel Česka nevidím.

I Švýcaři se museli v historii "referendum" učit, první referenda probíhala řádově jedno v desetiletích.

Jako smysluplná bych viděla zatím referenda pouze na komunální úrovni, kdy je občan a volič schopen pochopit rozsah a dosah problému a také být schopen nést následky špatného rozhodnutí, aniž by to ovlivnilo chod celé země.

2 0
možnosti
PK

P78a96v80e46l 63K26u65l32a

22. 9. 2013 12:46

Mám stejný názor, karma.

2 0
možnosti
JP

Proč by neměli mít občané právo na referendum? A co brání státu, aby dal argumenty pro nebo proti třeba na web? Občané by se rozhodli odpovědně, o to se nebojte, nejsou masa nemyslících lidí.

0 1
možnosti
Foto

Jedno referendum už tady bylo: za Špidlovy vlády se hlasovalo o přistoupení k EU. Mediální masáž ukazovala jen jedinou možnost: EU, jinak budeme vazaly SSSR.

Dokonce ani to NE nebylo nijak závažněji prezentováno.

Smyslem funkčního referenda je odborná prezentace důsledků volby A) a B). A následné rozhodnutí občanů. Ale jak zaručit, že nebude doktrinální?

Zřejmě posudky A) B) C) musí poskytovat jiné subjekty, než zájmové politické strany.

1 0
možnosti
Foto

Shledávám dosti závažné argumenty k oponentuře:

Pokud (i „velmi prostí“ lidé) mají rozhodovat o velmi důležitých věcech, obvykle volí jinak, než při volbě obecné, kde není odpovědného subjektu. Proto se politické strany volí snadno a emotivně, ale o věcech, kde nelze odpovědnost za rozhodnutí svalit na anonymní ne-lidi, ale jen na sebe, je to jiné. 

Vezměme si třeba jadernou energetiku, nebo solární panely: lidé musí platit náklady, ale nemají šanci uplatnit svůj názor, protože volení zástupci si v důsledku stejně udělají, co chtějí.

Proč se lidí nezeptat, zda tu, či onu věc chtějí? A důsledky ať si nesou sami. Možná se rozhodnou blbě, ale oni jsou plátci.

Nejhorší asi je apriorní despekt k občanům, tvrzení, že zastupitelé jsou moudří a občané blbí.

Ale jsem si vědom toho, že mnoho lidí podlehne mediální masáži. Nejsem k obecnému referendu tak skeptický. Ale opatrný ano.

4 0
možnosti
LN

..souhlas...institu referenda by měl být v legislativě zakotven....minimálně jako možnost...ale je fakt že stejně se dívám i na trest smrti......

0 0
možnosti
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 943x
Student zdravotnické techniky s širokým okruhem zájmů zahrnujících především přírodní vědy, sport, politiku a společnost, informační technologie a další.

Seznam rubrik