Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OS

Naivní volič

14. 2. 2011 0:36
Nebudeme si nalhávat, že kapitalismus

je to pravé ořechové. Zastírat si, že nepatrné množství lidí nadstandardně žije z dostatečně produktivní práce obrovské většiny jiných lidí, žijících spíše na hranici chudoby než mírně nad touto hranicí, je strkáním hlavy do písku. Předáci KS nepochopili marxismus, nedokázali správně reagovat na vnitřní a vnější podmínky budování socialismu a tím ho také pohřbili. Slabý sociální stát nevyhovuje většině, silný sociální stát se nelíbí menšině. Řekne-li dnes někdo něco o tzv. střední cestě, je předem označen za blázna a hlupáka. Já to risknu. Myslím si, že uvažovat o kapitalismu "s lidskou tváří" není až tak k zahození. Nemusí jít automaticky o zavedení silného a štědrého soc. systému, který je opravdu kontraproduktivní. Jde jen o systém spravedlivějšího (ne rovného) rozdělování společně vytvořeného zisku. Tak se zajistí slušná životní úroveň všech poctivě pracujících, sociální smír, politická stabilita i zvládnutí ek. krizí. Sociální stát nemusí znamenat jen štědré soc. dávky a podpory.

0 0
možnosti
OS

OSLO

13. 2. 2011 23:52
To, že žádný jiný funkční systém neznáme

ještě neznamená, že ten dosavadní je nejlepší. To jen ti, kteří z něho profitují se nám snaží namluvit, že tomu tak je a že každý jiný nás zavede do pekel. Tak to ostatně po staletí vštěpovala církev feudálním nevolníkům a ejhle... najednou tu lepší systém byl - buržoazní demokracie s lidskými právy, soutěží politických stran a parlamentarismem. Postindustriální společnost se svým výrobním způsobem je v rozporu s dosavadním modelem buržoazní demokracie a věřím, že nepříliš vzdálená budoucnost vytvoří onen "jiný funkční systém", který si zatím nedokážeme v jasných konturách představit.

0 0
možnosti
K

kaktusak

13. 2. 2011 23:32
Ano, technologická expanze

Ta dokáže suroviny využívat stále efektivněji. Populační růst s bohatstvím klesá. Takže poprvé v dějinách je šance, aby se naprosto a trvale odstranila chudoba. Jestliže pořád existuje, musí být chyba v systému.

0 0
možnosti