Za medvídkem koalou po evropských zoo

Koala medvídkovitý (Phascolarctos cinereus) je jedno z nejznámějších a pro mnohé i z nejroztomilejších zvířátek a jistě by mnoho lidí zajímalo, kde se může na koalu podívat. Samozřejmě nejlepší je ji spatřit v jejím přirozeném prostředí v Austrálii. Jenže ta je na druhé straně zeměkoule a tak se pokusím popsat, kde ho můžete spatřit na našem kontinentu. 

Nejdříve stručně k samotným koalám. I když se u nás nazývá medvídek koala, tak patří do podtřídy vačnatců, například jako klokani nebo asi její nejbližší příbuzní vombati. Menší záhadou je i skloňování jména koala, v tomto článku jsem se přiklonil k variantě „ten koala“ Bohužel jako většina zvířátek, tak i medvídci koaly mají těžký osud. Na začátku 20. stol byli téměř vyhubeni, především kvůli jejich kožešině. Naštěstí zasáhla australská vláda a začala je důsledněji ochraňovat, ale i tak z miliónové populace žije dnes ve volné přírodě cca do 100 tisíc jedinců.

Koala je kvůli své choulostivosti a potravní specializace velmi zřídka k vidění v zoologických zahradách. Podobně jako pandy velké patřící Číně, tak i všechny mimo australští medvídci koalové stále patří Austrálii, která za ně ovšem nepožaduje takový ranec peněz. I Když i zde je předpoklad, že držitelé platí určitý poplatek, který je pak věnován na ochranu volně žijících koalů. Chov zapůjčených jedinců celosvětově koordinuje zoo v San Diegu a v Evropě má jejich chov na starosti německá zoo v Duisburgu.

Hlavní komplikací jejich chovu je výhradní potravní specializace na pár druhů blahovičníku, který umí vypěstovat pro evropské chovy jenom v Anglii a dále pro jejich velkou plachost a lekavost.

První koala byl v Evropě v londýnské zoo přibližně již kolem roku 1880. Avšak současná evropská populace však začala svojí existenci až v roce 1991 v zoo Lisabon a první úspěšný odchov zaznamenala zoo v Duisburgu v roce 1995.

A kde je tedy nalezneme?

Od roku 1991 jsou koaly v lisabonské zoo, která je obdržela ze San Diega. K vidění jsou tu dodnes přibližně v šesti jedincích. Druhá zoo je v německém Duisburgu, která je současně jejich nejúspěšnější evropský chovatel a chovají zde také kolem šesti jedinců. Mezi zoo, kde se povedlo koaly odchovat, patří také belgická zoo Planckedaelfrancouzská zoo Beuval. Dále jsou koaly i v zoo v Edinburghu a Madridu. Nejbližší zoo, kde jsou koaly k vidění je zoo Dráždany, která je chová od roku 2013 a zoo Vídeň, kde mají nově sestavený pár. Před pár týdny se k držitelům přidala i zoo v Budapešti, kde jsou mimo jiné k vidění a další vzácně chovaní australští vačnatci – vombati.

I přes zvyšující se počet chovatelů je problém v relativně malé populaci a v příbuzenském křížení, tak se občas koaly stěhují do severoamerických zoo a naopak. K přímému importu v zajetí chovaných koal z Austrálie nedochází.

V české zoo koaly neuvidíte a do budoucna o jejich chovu nejspíše ani žádná zoo neuvažuje. V plzeňské zoo mají alespoň sochu. Každopádně zlínská zoo by letos měla přivítat ještě vzácněji chovaný druh australské fauny a tím je nelétavý pták kivi hnědý. 

Autor: Martin Čermák | neděle 22.3.2015 12:18 | karma článku: 18,24 | přečteno: 6880x