Pohádka o palmovém oleji a další vlně migrace

Byl jednou jeden ostrov, kde si lidé dobře žili, stavěli si slavné sochy moai a hlavně káceli a vypalovali lesy. Až jednoho dne zjistili, že už na ostrově není jediný strom, aby si postavili lodě a odpluli jinam. 

Tato civilizace tak na známých Velikonočních ostrovech dospěla ke svému neslavnému konci.

Poučilo se lidstvo? 

Ano....poučilo, začalo stavět lodě z oceli. Takže si klidně a zvesela může kácet deštné pralesy...vždyť se přeci nic neděje. Nechám stranou polemiku o tom, že pralesy jsou plícemi světa. Dlouhou mě štve jiný problém: PALMOVÝ OLEJ. To si totiž jednou pár chytrých hlav usmyslelo, že je potřeba snížit náklady na všemožné cukrovinky, sušenky a oblíbené čipsíky a zjistili, že nejlevnější je palmový olej a  ještě levněji ho vyprodukují na ostrovech Indonésie tak, že budou kácet a vypalovat pralesy a sázet plantáže palem. No přeci nebudou používat hnojiva, když je to drahé a vypálení dalších stovek hektarů téměř nic nestojí. Asi jste už zaznamenali, že v současné době se jim to vypalování trochu vymklo z rukou a v Indonésii hoří PŘES STO TISÍC POŽÁRŮ, které se nedaří uhasit. Možná však tato zpráva zapadla ve světle zpráv o migrantech a teroristech. Každopádně dochází tak k nevratnému zničení domova stovek druhů ohrožených živočichů, kteří prostě nemají peníze na to, aby je převaděči převedli do pár zbývajících ostrůvků nedotčeného pralesa v národních parcích.

Bohužel jejich osud je Vám asi jasný. Možná jste i viděli obrázky zbídačených orangutanů, našich nejbližších příbuzných. Krásných tygrů sumaterských už je více po zoologických zahradách, než v jejich přirozeném prostředí. Sumaterských nosorožců může zbývat tak 50 a to nemluvím o druzích, které jsme ani dosud neobjevili a už asi neobjevíme. 

A mezitím se dál vesele vypaluje a kácí a kácí. A jednoho dne se možná dokácí a po celé Indonésii, budou jenom olejové palmy, eroze a bída. Ještě, že více než 230 miliónů obyvatel Indonésie se poučilo z příběhu Velikonočního ostrova a svoje ostrovy možná jednou opustí v lodích z ocele (z palem ty lodě asi nepostaví) a třeba je napadne plout do Evropy a třeba se sem ještě vejdou. Každopádně jim to za to, že máme o 0,10 Kč levnější sušenky nebo čipsíky dlužíme. 

PS: příště zase o něčem veselejším. Snad, když budu mít čas, tak například o recenzích dalších zoologických zahrad, které pilně na problém palmového oleje upozorňují. 

 

 

Autor: Martin Čermák | čtvrtek 19.11.2015 18:34 | karma článku: 22,93 | přečteno: 1041x