Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

návštěva zoo v Jihlavě

Do zoologické zahrady v Jihlavě jsem se vydal krátce po zdejší velké události a to příchod tří žirafích kluků a otevření jejich nové expozice, která spadá do nové koncepce jihlavské zoo, která se jmenuje „zoo pěti kontinentů“ a mimo žirafí expozice se skládá ještě z již vybudované australské farmy a momentálně budované expozice Asie a v budoucnu tento největší projekt jihlavské zoo bude dokončen velmi moderním pavilonem plazů.  

Do zoo se dostaneme z cesty č. 602. Po příjezdu je možné zaparkovat v přilehlém parkovišti. V den mé návštěvy bylo parkoviště zcela zaplněné, ale myslím si, že během roku by jeho kapacita mohla být dostačující. Již z parkoviště je vidět krásný nový vstupní areál, který je vytvořen v "africkém stylu“. Jinak cena vstupného je 120 Kč pro dospělého.

Za vstupním areálem je expozice velmi populárních surikat, které si vytvořily spousty podzemních chodbiček. Surikaty zrovna dostaly krmení ve formě rozházených červů a bylo tak velmi zajímavé pozorování jejich zápalu zajistit si co nejvíce těchto chutných červíků. Vlastně již tato expozice patří do afrického koutu na který navazuje nově vytvořená expozice žiraf a jejich pavilon ve kterém je i drobný africká fauna (fenek, kočka pouštní atd.). Jinak samotný výběh žiraf je velmi povedený a moderní. Nechybí zde lávka s možností pohledu na žirafy téměř z očí do očí. Jsou zde tři mladí žirafí samečci, kteří sem byli posláni mimo jiné i z Ostravy. Konkrétně se jedná o dvě žirafy Rotschildovy a jednu žirafu síťovanou. V případě osvěčení by mohl následovat příjezd samic a založení chovu. Za touto expozicí jsou připraveny výběhy pro africké antilopy a kousek dál po směru prohlídky je připraveny expozice pro nějaký druh hyen, nedávno jsem se dočetl, že by se mělo jednat o hyeny žíhané, které nejsou v žádné jiné zoo v ČR. Obecně na hyeny v českých zoo moc nenarazíte. Jsou snad jen ve Dvoře Králové, Praze a ve Zlíně, takže je o další důvod navíc na co se těšit.

Dále po směru prohlídky jsou po levé straně draví ptáci a po pravé straně na nás čeká australské expozice, které je ve formě staré opuštěné farmy. Toto řešení je velmi nápadité a pěkné a uvnitř žijí druhy, které můžete v opuštěných australských farmách opravdu najít. Jednotlivé vnitřní expozice jsou děleny po místnostech a tak můžete například ve skříni pozorovat vakoveverky či na podlaze pobíhající krysy a dokonce i klokánky králíkovité. Nechybí zde ani papoušci. V přilehlých expozicích jsou například klokani rudí a mnoho dalších druhů papoušků. Nejvzácnějším obyvatelem je kunovec tečkovaný, který jinde v ČR není k vidění. A v celé Evropě je pouze v zoo v Lipsku. Dále po cestě je po pravé straně tzv. babiččin dvoreček s volně pobíhajícími drápkatými opičkami. Dále je bazének s tuleni obecnými, které můžete pozorovat ve venkovním bazénku a přes sklo i ve vnitřní ubikaci. Hned v sousedství jsou oblíbené vydry malé, které měly zrovna mláďátka, která čile skotačila a předváděla se. Naproti je expozice s neméně zajímavým hrošíkem liberijským.

Velkým lákadlem je pavilon kočkovitých šelem, kde můžete sledovat kočkovité šelmy nejen v pěkných venkovních expozicí, ale i ve vnitřní ubikaci. K vidění je zde především kriticky ohrožený tygr sumaterský dokonce s letošním mláďátkem. Úspěšný odchov tygřího mláděte je úžasným úspěchem dokonce i v celoevropském měřítku. Dále jsou zde nádherní levharti cejlonští, servalové a malé kočky slanišťní.

Za pavilonem kočkovitých šelem jsou po směru prohlídky tři velmi zajímavé expozice. Na levé straně je velmi podařená expozice věnovaná himalájské oblasti a jsou v ní levharti perští, roztomilé pandy červené a především levharti sněžní. V několika oddělených expozicí je těchto krásných koček hned několik, protože zoo v Jihlavě má v jejich odchovu velké úspěchy. V sousedství je krásně vymyšlený parčík nazvaný Hokaido. Je to taková krásná oáza klidu a pohody, kterou doplňují japonští jeřábi. Po pravé straně od pavilonu šelem je pavilon nazvaný Hacienda Escondido a který je postaven ve stylu mexické chatrče. Uvnitř najdeme jihoamerickou faunu, především drápkaté opičky, leguány, piraně a mnoho návštěvníků si ani nevšimne lenochoda dvouprstého, který žije volně u stropu pavilonu. Na střeše tohoto pavilonku je stylová mexická restaurace, z které je krásný výhled na okolní expozice. Vedle této expozice je výběh, který obývá velmi zvláštní druh a to baribusa celebéská. Baribusy jsou menší prasátka a samci mají prorostlé kle skrz horní patro rypáčku. Dále po směru prohlídky stojí za povšimnutí krásně řešené expozice různých druhů menších koček (bažinná, arabská, divoká a karakal). Kousek opodál je snad nejkrásnější expozice jihlavské zoo, které je věnována medvědům malajským. Expozice je ve svahu a okolo jsou vymyšleny různé vyhlídky, ze kterých můžete chovaný pár pozorovat a to i v případě, že jsou ve vnitřní ubikaci. Velkým zážitkem bylo pozorovat jistou chůzi medvěda po visutém kmenu stromu. Jinak medvěd malajský je nejmenší podruh čeledi medvědovitých a ze všeho nejraději má med a termity. Oproti evropským zoo je v ČR celkem hojně chovaný (Olomouci, Ústí, Děčín a Hodonín). Směrem do svahu je další přírodně řešená expozice pro rysa a směrem naproti od medvědů malajských je pavilon opic, kde jsou velmi zajímaví giboni a vedle se připravuje pavilon Asie, který by měl být hotový příští rok a který by měli obývat právě giboni.

Směrem ke konci zoo se můžete zastavit v restauraci a na úplném konci je imitace africké vesnice s deseti kruhovitými chýšemi, přičemž v každé můžeme něco vidět od výstavy, občerstvení až po expozici plameňáků a oblíbených lemurů kata. Tento vydařený komplex jen podtrhuje celkovou koncepci zoo. Na zpáteční cestě kolem říčky Jihlávky pak můžete narazit na ptačí mokřady a expozici jihoamerických tapírů.

Zoo Jihlava může být hrdá na kolekci kočkovitých šelem a především jejich kolekce malých koček je opravdu unikátní. Dále je zde největší kolekce drápkatých opiček v ČR. Vyzdvihnout velmi dobré členění do zoogeografických oblastí a celkově je zoo taková vyvážená, tím myslím, že zde není žádná expozice či pavilon, které by vyčníval nad ostatní a zároveň zde není ani nic zastaralého či jinak zanedbaného. Asi nejkrásnější expoziční prostory mají medvědi malajští a velmi krásný je i kout Himaláje s levharty sněžnými a pandami červenými. A je úžasné, že i v takto rozlohou malé zoo se daří úspěšně odchovávat kriticky ohrožené druhy zvířat. Další zajímavostí je, že zoo Jihlava často chová nejmenší zvířátky svého druhu, například tygr sumaterský, medvěd malajský, kosman zakrslý a vydra malá. Zoo v Jihlavě je opravdu místo, kde můžete strávit krásný a klidný den.

Příští a poslední letošní recenze zoo bude ze zoo v Berlíně, tak snad se Vám to bude líbit. 

Autor: Martin Čermák | neděle 10.11.2013 11:40 | karma článku: 12,95 | přečteno: 560x
  • Další články autora

Martin Čermák

návštěva v plzeňské zoo aneb nejvíce druhů zvířat i rostlin na jednom místě

Plzeňská zoo je umístěna v opravdu zajímavém území, který jí umožňuje vytvářet různorodé a přírodně pojaté expozice. Zahrada je rozdělena na zoogeografické zóny a navíc je vlastně v celém svém areálu zároveň botanickou zahradou.

26.8.2022 v 18:55 | Karma: 11,31 | Přečteno: 180x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Návštěva ve zlínské zoo aneb cesta kolem světa za jeden den

Už je to pár let, kdy jsem se snažil napsat krátké recenze nejenom českých zoologických zahrad. Za těch pár let se toho v českých zoo mnohé událo, proto se v nových recenzích zaměřím jen na novinky a případné rozvojové vize.

18.8.2022 v 18:30 | Karma: 15,27 | Přečteno: 274x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Letošní novinky v českých zoo

S nástupem jara obvykle začíná hlavní sezóna v zoologických zahradách a letošní nejdůležitější zprávou je, konečně můžeme být u toho. A na co se můžeme těšit?

6.4.2022 v 10:25 | Karma: 11,86 | Přečteno: 170x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Konec zoologických zahrad u nás

České zoologické zahrady, které se snaží ochraňovat, pomáhat, vzdělávat jsou na pokraji ekonomického kolapsu.

18.3.2021 v 19:43 | Karma: 19,98 | Přečteno: 525x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Čermák

Dopady na ochranu přírody v době koronavirové

O koronaviru toho bylo napsáno již mnohé. V následujících řádcích je vybráno několik příkladů, jak současná situace ovlivňuje ochranu přírody.

25.4.2020 v 13:59 | Karma: 9,97 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy. Budou ideální podmínky

5. května 2024  7:17

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci...

Australská policie zastřelila mladíka, který pobodal muže. Zřejmě se radikalizoval

5. května 2024  7:10

Australská policie v zastřelila 16letého chlapce, který pobodal muže v Perthu, hlavním městě...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Milovník přírody a cestování, který především píše o zoologických zahradách a poukazuje na různé zajímavosti a novinky.

Seznam rubrik