Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

návšteva zoo v Hluboké nad Vltavou 29.08.13

ZOO v Hluboké u Českých Budějovic jsem navštívil přibližně po pěti letech a byl jsme pln očekávání, protože se podle dostupných zpráv hodně změnila a navíc během tohoto léta došlo k otevření nové části zahrady, která je věnována šelmám palearktické oblasti a obecně horské fauně a kde je zpřístupněno 12 nových expozic, které jsou již z části obydlené zvířaty.

Do zoo se dostaneme z cesty, která vede mezi Českými Budějovicemi a Hlubokou. U zoologické zahrady je nově vybudované parkoviště s dostatečnou kapacitou za poplatek 50Kč/den. Z parkoviště vede k zoo cesta podél loveckého zámku, kde je muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství Vstup do zoo je sice o dost dražší než pamatuji, ovšem k milému překvapení je v ceně vstupenky zahrnut i onen zmiňovaný lovecký zámek.

Po vstupu do zoo je na levé straně expozice jihoamerických zvířat, kterým vévodí velmi zajímavé mary stepní a nosálové červení. Dále jsou zde voliéry s ptactvem, před kterými je expozice psounů prériových. Po pravé straně je kout věnovaný australské fauně, především klokanům. Po prohlédnutí těchto dvou koutů se dostanete k malému pavilonu jménem matamata, který je věnován ještě jihoamerické fauně. Zde je vidět, že i v malém pavilonu, který jistě nebyl nijak astronomicky nákladný, jdou vytvořit nádherné expozice. Za zmínku stojí například anakonda nebo vzácné a krásné opičky lvíčci zlatí. Z pavilonu vyjdete směrem k původní expozici medvědů hnědých. V nové části zoo je sice připravena nová moderní expozice pro medvědy, ale vzhledem ke stáří současných medvědů je lepší je nechat žít v původní expozici a v té nové by měl být jiný podruh medvěda hnědého a to medvěd plavý.

Po prohlédnutí expozice medvědů hnědých můžeme vstoupit do nádvoří loveckého zámku nebo se vrátit kousek zpět a navštívit expozice africké fany, která je velmi podařená. Ubikace zvířat v této části jsou v podobě afrických chatrčí. Nejatraktivnější obyvatelé této části jsou jistě lemuři kata. Dále jsou zde gazely dama, čáp marabu a krokodýl nilský, který není v žádné jiné české zoo. Podél této expozice je zasklená expozice afrických želv pardálích a damanů skalních. No a nesmím zapomenout ani na surikaty, které se velmi rády předvádí. Jejich expozice je opět velmi pěkně řešená a dominuje jí vysoký umělý pahorek ve tvaru termitiště. Při pohledu na surikaty z africké části můžete vidět krásné panorama se zámkem Hluboká. Poslední africká expozice patří kočkodanům husarským. Za touto expozicí vstupujeme do části zoo, která patří převážně euroasijské fauně, na kterou se tato zoo specializuje.

První větší expozici obývají vydry říční. Tato expozice je rozdělena na dvě části mezi kterými mohou vydry přecházet. Dokonce můžeme vydry pozorovat i když jsou zalezlé do své nory, protože je do ní vidět. Samozřejmě je nejlepší, když můžeme pozorovat vydří hrátky v jejich bazénku. V této části zoo jsou k vidění ještě vlci euroasijští a rys obecný. Z této části vede cesta po které jsou k vidění například daňci nebo jeřábi popelaví. Tato cesta nás zavede až k expozici jezevčí nory, kde jsou k vidění naše české šelmy, liška obecná, jezevec skalní a velmi vzácná kočka divoká. V této expozici je možné vstoupit do jejich vnitřní ubikace, kde jsou k vidění průřezy jejich nor. Zde můžete asi nejčastěji vidět schouleného spícího jezevce a představit si, že máte tu možnost nahlédnout do reálného jezevčího hradu. Škoda jen, že tato část není doplněna například o nějaký druh kunovitých šelem. O kousek dále je průchozí expozice českého lesa. Tato expozice je velmi zdařilá a musíte chvilku hledat, než zpozorujete její obyvatele, kterými jsou především „obyčejní“ ptáci vyskytující se v českých lesích. Vedle této expozice je budova ekologického centra, v jejichž útrobách je k vidění kolekce obojživelníků. Po krátké cestě zpět vstoupíte do překrásného koutu, kde je ucelená kolekce sov. Jsou zde snad všechny naše druhy, které jsou opět prezentovány v přirozeném prostředí.

Dále směrem nové části zoo musíme projít přes průchozí voliéru vodního ptactva. Jak jsem se zmínil již výše celá nová část zoo je věnována šelmám palearktu a horské fauně. První expozice je věnována kamzíkům horským, kteří zde však ještě nebyli. Následně se vychází na vyvýšenou cestu, z které je možno sledovat rosomáka sibiřského, tygra ussurijského a velkou voliéru, určenou pro orli skalní. Získání samečka tygra ze zoo ve Dvoře Králové je pro zoo velkou událostí a doufám, že se časem podaří získat i samičku a utvořit tak chovný pár. Samotná expozice pro tygra je vcelku povedená a dominuje ji velké jezírko. V přímém sousedství je expozice pro medvědy, která je opravdu velmi povedená a v současné době čeká na své obyvatele. Měli by se jimi stát vzácný podruh medvěda hnědého a to medvěd plavý. Je to nejmenší poddruh hnědých medvědů a v evropských zoo kromě ruských není k vidění. Tímto výčet nových expozic nekončí. Další expozice jsou věnované perským gazelám džejran, které jsou v českých zoo jen v Plzni a jeřábům. Další zajímavá expozice je připravenu pro lišku korsak, která bude opět unikátním chovaným druhem, neboť jinde v ČR není k vidění. Pro úplný výčet chybí ještě zmínit sysly obecné a sviště horské, kteří také nejsou často chovanými druhy. Za touto novou částí zoo je velmi povedené dětské hřiště s přístupnou expozicí koz kamerunských a rodinnou restaurací s krásným výhleden na areál zoo. Za touto restaurací vede cesta k poslední expozici, kterou obývají tři losi evropští. Tato expozice je v přirozeném prostředí lesíku a příbřežních bažin a můžete si tak představit, že losa pozorujete v jejich přirozeném prostředí. Zajímavé je, že relativně nedaleko odsuď v oblasti Třeboňska žijí losi ve volné přírodě, což jen podtrhuje to, že chloubou hlubocké zoo je především kolekce naší a evropské fauny. Zpáteční cesta vede podél břehu rybníka a vstupujete do průchozích voliér, které obývají povětšinou vodní ptactvo. Na této cestě jsou i krásné vyhlídky na otevřenou hladinu rybníka a siluetu zámku Hluboká.

Celý areál zoo se nachází na břehu Munického rybníka. Průchozí expozice vodního ptactva je tedy v naprosto přirozeném prostředí a je zde spoustu vysutých lávek, které vedou nad vodní hladinou zmiňovaného rybníka. Největší nadšení ve mě vyvolala část zoo, která se věnuje naší fauně, ať to byla jezevčí skála, český les nebo expozice českých sov. Vzhledem k zaměření zoo mi zde trochu chybí například jelen evropský a zubr evropský. Celkově bych se nebál tvrdit, že se jedná o jednu z nejmodernějších českých zoo a je zde vidět, že i na malé ploše lze vytvořit velmi kvalitní expozice se zajímavými druhy fauny. Velmi dobrý nápad je i zpřístupnění loveckého zámku z areálu zoo. Jen je otázkou, jestli návštevníky neodradí celkem vysoký poplatek za parkovište a vstup.

 

 

Autor: Martin Čermák | pondělí 28.10.2013 12:32 | karma článku: 11,35 | přečteno: 502x
  • Další články autora

Martin Čermák

návštěva v plzeňské zoo aneb nejvíce druhů zvířat i rostlin na jednom místě

Plzeňská zoo je umístěna v opravdu zajímavém území, který jí umožňuje vytvářet různorodé a přírodně pojaté expozice. Zahrada je rozdělena na zoogeografické zóny a navíc je vlastně v celém svém areálu zároveň botanickou zahradou.

26.8.2022 v 18:55 | Karma: 11,31 | Přečteno: 180x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Návštěva ve zlínské zoo aneb cesta kolem světa za jeden den

Už je to pár let, kdy jsem se snažil napsat krátké recenze nejenom českých zoologických zahrad. Za těch pár let se toho v českých zoo mnohé událo, proto se v nových recenzích zaměřím jen na novinky a případné rozvojové vize.

18.8.2022 v 18:30 | Karma: 15,27 | Přečteno: 274x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Letošní novinky v českých zoo

S nástupem jara obvykle začíná hlavní sezóna v zoologických zahradách a letošní nejdůležitější zprávou je, konečně můžeme být u toho. A na co se můžeme těšit?

6.4.2022 v 10:25 | Karma: 11,86 | Přečteno: 170x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Konec zoologických zahrad u nás

České zoologické zahrady, které se snaží ochraňovat, pomáhat, vzdělávat jsou na pokraji ekonomického kolapsu.

18.3.2021 v 19:43 | Karma: 19,98 | Přečteno: 525x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Čermák

Dopady na ochranu přírody v době koronavirové

O koronaviru toho bylo napsáno již mnohé. V následujících řádcích je vybráno několik příkladů, jak současná situace ovlivňuje ochranu přírody.

25.4.2020 v 13:59 | Karma: 9,97 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Milovník přírody a cestování, který především píše o zoologických zahradách a poukazuje na různé zajímavosti a novinky.

Seznam rubrik