návštěva zoo v Curychu

Při letních toulkách po alpských vrcholcích jsem samozřejmě nemohl opomenout navštívit některou blízkou zoo a tak jsem navštívil zoo v Curychu. 

Zoo je umístěna v klidné části severovýchodního okraje Curychu. A mimo příjezd vlastním automobilem je zde i tramvajové spojení s centrem města, jen si musíte pár set metrů popojít k nejbližší zastávce.

Trochu s obavou jsem očekával výši vstupného, protože Švýcarsko je opravdu hodně drahá země a navíc Curych je podle srovnání životních nákladů nejdražší město v celé Evropě. Vstupné je tedy 26 švýcarských franků, což sice není úplně málo, ale vzhledem na zmíněnou drahotu je to ekvivalent dvou, tří piv v restauraci a to nemluvím o jídle, to byste tam nechali za oběd více než za vstupné.

Samotná zoo je vlastně rozdělena na dvě části. Ta první je původní zoo (mimochodem založena roku 1929), kde dochází k postupné rekonstrukci expozic a podchodem přes cestu se poté můžete dostat do nové části, kde nejsou žádné prostorové limity (podle mě ani finanční) a expozice jsou zde opravdu dechberoucí… K tomu se ale dostanu později.

Za vstupním areálem je straší pavilon s terárii, akvárii, exotickým ptactvem a překvapivě s antarktickou expozicí pro tučňáky patagonské, které v českých zoo neuvidíte. Výhodou je, že zoo se dá projít jedním hlavním okruhem a tak nemusíte moc bloudit. Další geograficky ucelenou částí zoo je jihoamerická oblast s mravenečníky, opičkami a hlavně s opravdu krásnou přírodní expozicí pro jihoamerické medvědy brýlaté, kteří se rádi pohybují ve vysokých dřevěných parkosech či stromech.

tučnák patagonský

 

medvěd brýlatý

Novinkou roku 2018 je pavilon Austrálie, který svojí střechou připomíná známou budovu opery v Sydney. Hlavní atrakcí jsou pak tři koalové importovaní přímo z Austrálie. Samozřejmě tu jsou klokani, ale i varani, plazi a ptactvo.

Pavilon Austrálie

Po směru prohlídky pak můžete navštívit poněkud starší pavilon lidoopů s orangutany, gorily a gibony. Tento pavilon je asi největší slabinou místní zoo, ale v plánu je počítáno s novým pavilonem pro gorily.

Dlouhou dobu jsem pak strávil u nádherné přírodní expozice s vlky, červenými pandami, sibiřskými tygry a sněžnými levharty, od kterých Vás oddělují jen takové tenké struny, které vytvoří bariéru, ale opticky Vám nevadí.  Cestou k nové části zoo projdete kolem části věnované Mongolsku. Neuvidíte zde ale koně Převalského, ale divoké jaky a kozy.

V centrální části jsou pak výběhy zeber, antilop a velbloudů. Ale to už se pomalu blížíte k nové části.

Jako první je kopcovitá expozice imitující náhorní etiopské plošiny, kde jsou doma dželady, což je druh paviána z etiopských hor, který se celé dny pase a pase na výhoncích trávy. To již vidíte velmi zajímavou střešní konstrukci pavilonu indických slonů. Jejich pavilon je opravdu nádherný architektonický kousek, těžko se popisuje a jeho zajímavost je až trochu na škodu, protože to ubírá minimálně trochu pozornosti slonům. Venkovní expozice pro slony jsou sice menší, ale to jim vynahrazuje velkorysý prostor v popisovaném pavilonu.

Pavilon slonů

A nakonec musíte navštívit tropickou halu, která je věnována flóře a fauně Madagaskarého národního parku Masoala. Tropické haly ve formě jakéhosi skleníku jsou již v mnoha zoologických zahradách (u nás v pražské, dvorské a zlínské zoo), ale zde se jedná o naprosto výjimečnou záležitost a jestli jsem si myslel, že obrovská expozice v Lipsku je dokonalá, tak jsem musel svůj úsudek opravit. Zdejší unikátnost je v tom, že zde nejsou žádné bariéry, ploty atd. Prostě jenom jdete vyznačenou cestičkou v džungli a musíte dávat velký pozor, abyste viděli chameleony, ještěrky, želvy, ptactvo a případně dva druhy lemurů. Taková ještěrka Vám pak klidně přeběhne přes cestu, případně si ji všimnete na větvi, pod kterou stojíte. Jedná se o téměř dokonale napodobení ekosystému madagaskarského deštného lesa, kdy na ploše více než 11 tisíc m2 je vysázeno přes 20 tisíc rostlin o které se stará automatický závlahový systém ve formě tropického deště. Důležité je, že většina rostlinstva je opravu živá a výhradně z Madagaskaru. Například stromy byly připravovány několik let před samotnou výstavbou expozice v roce 2003. Jen je potřeba přiznat, že trochu zklamaní budou ti, kteří zde budou chtít vidět šelmy či jiné větší savce a opice.

 Pro zájemce uvádím odkaz na podrobný popis expozice:

http://www.zoolex.org/zoolexcgi/view.py?id=728

Možná jste si všimli, že jsem nikde nepopisoval žirafy, nosorožce a africké kopytníky. To proto, že ve staré části zoo jsou jen zebry a příští rok zoo otevře obrovskou expozici v nové části zoo právě pro africká zvířata. To abych se jel podívat znovu.

Zoo v Curychu určitě stojí za návštěvu, jen doporučuji si vzít sebou svačinu či jiné občerstvení. V tropické hale pak zažijete téměř dokonalou iluzi návštěvy tropického deštného lesa trochu opomíjeného Madagaskaru. 

chameleon v tropické hale
ješterka v tropické hale
Masoala

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Čermák | středa 26.12.2018 17:22 | karma článku: 10,99 | přečteno: 394x