Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Návštěva v olomoucké zoo

Olomoucká zoologická zahrada patří mezi ty, které jsou umístěny mimo město, a tak se musíme vydat cca 10 km od centra Olomouce na místo zvané Svatý Kopeček.

Zoo vznikla v padesátých letech minulého století a rozhodně neměla ustláno na růžích. Mnoho jejich odpůrců používalo argument, že je moc vzdálená a dokonce byl vypracován návrh na její zrušení. Ovšem všechny tyto nesnáze překonala a v letošním roce oslavila kulaté 60. narozeniny

U tzv. mimoměstských zoo je celkem zásadní kritérium dostupnost a především možnost parkování. Parkoviště přímo u zoo sice je, ale přes léto a především o víkendech bývá velmi rychle zaplněné a uvažuje se o vybudování parkovacího domu. Do samotné zoo se vchází novým vstupním objektem, který je ve tvaru kopečku a je překryt zeminou a tedy v duchu moderní zoo architektury, co nejvíce splývat s okolím. Vstupní objekt je zároveň i expozicí pro oblíbené lemury kata.

 

vstup zoo Olomouc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kousek za hlavním vstupem je pavilon opic, hrošíku liberijských a medvědů malajských. Jedná se asi o nejstarší stavbu v zoo, která již nesplňuje nároky na chov těchto druhů zvířat. V plánu byl sice nový moderní pavilon pro hrošíky, ale z realizace sešlo vzhledem k velkým nákladům a tak se nejspíše v budoucnu bude muset zoo obejít bez chovu malých hrošíků a nejmenších medvědů na světě.

Dále po směru prohlídky je opuštěný rybník, kde by měla příští rok vzniknout expozice pro opice a africké prasátka štětkouny, které má zoo již v zázemí. Poté si jistě všimnete velkého pavilonu pro žirafy, na který navazuje průjezdná expozice pro nádherné dlouhorohé Oryxy jihoafrické, které chová zoo v nejpočetnejší skupině v Evropě. Tento výběh je součástí postupně budovaného modelu průjezdných výběhů. Zatím je průjezdný tento africký výběh a v zadní části zoo euroasijský výběh. Do budoucna se počítá i s vlčím safari a průjezdem australskou a arktickou expozicí. A když jsem u té budoucnosti, tak je v plánu postavit pavilon Kalahari, kde budou surikaty, damani a v Evropě vzácně chovaní medojedi a stále spící hrabáči. Vedlejší australská expozice je průchozí a nabízí tak možnost vstupu mezi několik druhů klokanů.

Součástí africké části jsou i gepardi, které se daří rozmnožovat. Trochu odstrčeni jsou pak pakoni, tato známá a stále početná africká zvířátka však nejsou moc častými chovanci zoologických zahrad.

Samozřejmě ani zde nesmí chybět pavilon šelem, kde je dokonce velké akvárium se žralokem. (po rekonstrukci zde budou rejnoci). Olomoucká zoo má v akvarijní činnosti bohaté zkušenosti a určitě by jí slušel samostatný moderní pavilon. V pavilonu šelem můžeme vidět hlavní zástupce velkých kočkovitých šelem. Asi největší chovatelské úspěchy jsou u lvů berberských, kteří jsou v původní domovině na severu Afriky již vyhubeni. Poslední odchovy jsou momentálně v zoo Dvůr Králové a v zoo Liberec. Dále jsou zde tygři ussurijští a jaguáři, kteří nejsou až tak častými chovanci českých zoo.

 

gepard
lev berberský

 

 

 

 

 

 

 

Nově zrenovovaným pavilonem je pavilon Orinoko s jihoamerickou faunou, konkrétně s lenochody a mravenečníky velkými a menšími stromovými mravenečníky. Olomoucká zoo je jedinou zoo v ČR a SR, která všechny tyto druhy odchovává.

Dále po směru prohlídky uvidíte zástupce severské fauny, asi nejzajímavější je pižmoň severní. Dále z cesty procházející lesem uvidíte průjezdnou část safari věnovanou euroasijským kopytníků (mufloni, kozorožci, bizoni, losi). Pro kozorožce kavkavzké dokonce zoo vede plemenou knihu. Okolní cestu lemují zastaralé klece pro malé kočkovité a lasicovité šelmy. Za velkým výběhem euroasijských kopytníků se připravuje průjezdná expozice pro vlky, což bude dost unikátní a jistě velkým zážitkem.

Ke konci zoo jsou podle mne nejhezčí přirozené expozice pro arktické vlky a americké medvědy baribaly společně s nejnovějším a moc krásným pavilonem pro kriticky ohrožené levharty mandžuské a průchozí expozicí pro makaky, kteří jsou známí svou vynalézavostí, jak utéci z expozice J Kousek opodál je malý noční pavilon pro netopýry. Tato část je zdařilou ukázkou moderních pavilonů, které přirozeně splývají s okolím. Podle mého názoru je dost zajímavé, že asi „nejméně“ vhodné pavilony jsou na začátku zoo a čím jdete dále, tak se situace zlepšuje až k výše popsané nejhezčí oblasti, která je až na konci zoo.

 

levhart mandžuský

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olomoucká zoo těží z členitosti terénu vybraného území, které umožňuje budovat výběhy, připomínající životní podmínky zvířat ve volné přírodě. To ovšem platí spíše pro faunu Euroasie. Ostatní exotická fauna je chovány spíše v pavilonech. Například pro africkou faunu už tu tak dobré podmínky nejsou, takže zde nehledejte velké hrochy, nosorožce či dokonce slony. V olomoucké zoo spíše čekejte krásnou procházku lesem s možností vystoupání na rozhlednu, ze které je opravdu krásný výhled na oblast Hané. 

 

Autor: Martin Čermák | úterý 12.7.2016 18:49 | karma článku: 18,95 | přečteno: 685x
  • Další články autora

Martin Čermák

návštěva v plzeňské zoo aneb nejvíce druhů zvířat i rostlin na jednom místě

Plzeňská zoo je umístěna v opravdu zajímavém území, který jí umožňuje vytvářet různorodé a přírodně pojaté expozice. Zahrada je rozdělena na zoogeografické zóny a navíc je vlastně v celém svém areálu zároveň botanickou zahradou.

26.8.2022 v 18:55 | Karma: 11,31 | Přečteno: 180x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Návštěva ve zlínské zoo aneb cesta kolem světa za jeden den

Už je to pár let, kdy jsem se snažil napsat krátké recenze nejenom českých zoologických zahrad. Za těch pár let se toho v českých zoo mnohé událo, proto se v nových recenzích zaměřím jen na novinky a případné rozvojové vize.

18.8.2022 v 18:30 | Karma: 15,27 | Přečteno: 274x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Letošní novinky v českých zoo

S nástupem jara obvykle začíná hlavní sezóna v zoologických zahradách a letošní nejdůležitější zprávou je, konečně můžeme být u toho. A na co se můžeme těšit?

6.4.2022 v 10:25 | Karma: 11,86 | Přečteno: 170x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Konec zoologických zahrad u nás

České zoologické zahrady, které se snaží ochraňovat, pomáhat, vzdělávat jsou na pokraji ekonomického kolapsu.

18.3.2021 v 19:43 | Karma: 19,98 | Přečteno: 525x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Čermák

Dopady na ochranu přírody v době koronavirové

O koronaviru toho bylo napsáno již mnohé. V následujících řádcích je vybráno několik příkladů, jak současná situace ovlivňuje ochranu přírody.

25.4.2020 v 13:59 | Karma: 9,97 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Milovník přírody a cestování, který především píše o zoologických zahradách a poukazuje na různé zajímavosti a novinky.

Seznam rubrik