návštěva v brněnské zoo

Zoologická zahrada byla otevřena až v roce 1953 v severozápadním okraji Brna na lokalitě Mniší hora. A jak již název napovídá, areál zoo se rozkládá na lesnatém a území a především kopcovitém území. A co zde uvidíte?

Po vstupu do zoo, kam se nejspíše budete muset dostat MHD, protože u zoo není téměř žádné parkoviště, prvně narazíte na povedenou expozici pro tygry sumaterské a blízkou restauraci „U tygra“.

Asi nejzajímavější částí zoo je následujcí soubor expozic nazvaný Beringie (což je oblast mezi Alijaškou a Ruskem). Nejimpozantnější expozice je jistě pro medvědy kamčatské, kteří zde mají pravidelné odchovy. Dokonce je v jejich expozici i umělý gejzír a samice si vyhrabala vlastní noru k přezimování a k odchovu. Dále jsou v této oblasti rosomáci, rys kanadský, lachtani medvědí (velmi vzácně chovaní v zoo), bobři, sovy, nová průchozí voliéra pro orly bělohlavé a asi nejkrásnější expozicí je oblast pro arktické vlky, která má zcela přirozený přírodní charakter. I když dost lidí si stěžuje, že vlky nevidí, tak při troše trpělivosti je uvidíte skoro vždy. Myslím, že takto by měly moderní expozice vypadat a ne, že dáte zvíře do betonového kotce, kde ho uvidíte vždy a všude. Naštěstí tato doba už je naštěstí dávno pryč. Jinak návštěvnické trasy jsou v této oblasti plné dřevěných srubů, umělých skal a stromů. Na konci jsou asi nejznámější obyvatelé zoo a tím jsou lední medvědi. Odchovy těchto majestátných medvědů jsou velmi vzácné a v brněnská zoo je v poslední době možná až světovým unikátem (za posledních 8 let se zde odchovalo 5 mědvíďat). Je jen trochu s podivem, že lední medvědi potřebují velkou expozici s rozsáhlou vodní plochou. No a v brněnské zoo jsou chováni v takovém malinkém skalnatém výběhu a to nemluvím o odstavném výběhu pro úspěšného otce. Ale asi mnohem více záleží na tom, jak si medvědí pár sedl a na tom, že medvědí matka Cora se vždy o malé medvídky umí postarat, neboť se udává, že pouze 1/10 narozených medvíďat se podaří odchovat. Jeden z odchovaných medvědů je v pražské zoo.

vlk

 

Dále po směru prohlídky najdete výběhy paovce hřivnaté u kterých jsou ve výběhu i africké opice dželady, soby polární a losy evropské. Další kroky Vás zavedou nejspíše stále do kopce. A ještě před dalšími expozicemi pro kopytníky jako jsou zebry a koně převalští, se pravděpodobně projdete průchozím výběhem pro klokany žlutonohé. Tato expozice je jedna z nejnovějších a je opravdu pěkné bez jakýkoliv bariér pozorovat hopsání těchto skalních klokanů, kteří jsou velmi zřídka k vidění v zoo. Například v ČR je jinde neuvidíte.

rosomák

Na samém vrcholu zoo je oblast věnovaná africké fauně, kde je nepřehlédnutelná africká vesnička, ze které je rozhled na expozice africké savany s žirafami, pakoněmi a zebrami. Dále jsou zde také plameňáci a lemuři kata. V nejbližší době tuto oblast doplní expozice pro jihoafrické lvy. Tato část je nazvaná Kalahari. Je jen trochu s podivem, že typickým představitel této oblasti malé šelmičky surikaty jsou v zoo umístěny kousek vedle horských kopytníků.

Při zpáteční cestě je vhodné se zastavit v oblasti zvané tropické království, kde jsou venkovní expozice věnované jihoamerické fauně, jako jsou vlci hřivnatí, tapíři a kapybary a v postarším pavilonu nazvaný Tropické království najdete povětšinou různé druhy plazů například varana komodského.

Při návratu projdete kolem expozic pro lamy a můžete se vydat ke krátké okružní cestě vedoucí k pavilon opic, kde jsou paviáni anubi s novým přírodním venkovním výběhem a šimpanzi jejichž venkovní výběh je dost tristní. Nutno podoknout, že se měl letos postavit nový venkovní výběh, ale asi se to někde zaseklo. Směrem k východu můžete vidět ještě ubikaci pro levharty cejlonské.

Jinak celkový dojem z brněnské zoo je trochu rozporuplný. Krásné a moderní expozice střídají hodně staré s dosluhující expozice. Je trochu s podivem, že nové expozice se staví pro nově příchozí zvířátka a současné osazenstvo zůstává v poněkud skromnějších podmínkách. A ani by nevadil kopcovitý terén, který může přinést možnosti, které jiné zoo nemají, jako naprostý nedostatek parkovacích míst a opravdu archaický vstup. Podle dostupných informací by se tyto nedostatky mohly v budoucnu vyřešit úplně novým vstupním areálem, což je pro budoucí rozvoj zásadní. Protože brněnská zoo má určit velký potenciál. Ještě dlužím informaci o vstupném, které je 100 Kč za dospělého a 70 Kč za děcko či studenta. 

zoo Brno

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Čermák | neděle 27.11.2016 17:07 | karma článku: 16,22 | přečteno: 433x