Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Letošní novinky v českých zoo

Loňský rok byl pro mnohé zoologické zahrady rokem nejvyšších návštěv v historii, což bylo dáno především vhodným počasím, ale zoo otevřely mnohé nové expozice a získaly mnohé nové druhy. A jelikož neusnuly na vavřínech, tak i pro letošní rok chystají spousty novinek.

Zoo Liberec

Po loňském otevření nového vstupního areálu letos liberecká zoo připraví dvě nové expozice. První bude expozice pro lemury černé, které zoo získala z Olomouce. Expozice bude na ostrůvku nedaleko voliér pro dravé ptáky.  Nedaleko bude i druhá nová expozice a to pro nejmenší jelínky na světě pudu jižního.

Zoo Plzeň

Plzeňská zoo po loňském dokončení pavilonu Středozemí s želvami a Amazonie s drápkatými opičkami letos představí soubor nejjedovatějších hadů světa, kteří budou obývat biotopová terária v tropickém pavilonu. Expozice by měla být otevřena v dubnu.  Velmi zajímavým projektem bude expozice věnovaná filipínské fauně a floře, která vznikne na místě bývalých expozic drápkatých opiček.  A vzhledem k tomu, že plzeňská zoo je zároveň i botanickou zahradou, tak vznikne i expozice zaměřena na alpskou floru. V opravené expozici po čínských levhartech by se měly objevit pumy americké.

Zoo Ostrava

 Zoo by měla po dlouhých průtazích otevřít dlouho očekávaný pavilon Evoluce, kde naleznou domov čtyři šimpanzí samičky, ke kterým v dohledné době přibydou dva chovní samci z Francie. Časem by měla ostravská zoo mít největší šimpanzí skupinu v českých a slovenských zoo. Těšit se budou moci hlavně z obrovské venkovní expozice.  Pavilon již obývá také velká tlupa kočkodanů Dianiných a měli by zde být i oranžová africká prasátka štětkouni.  Dá se očekávat, že přibydou i nové druhy kopytníků v asijském safari, které zoo otevřela minulý rok.

Zoo Zlín

Po loňské úžasné expozici pro rejnoky letos zlínská zoo chystá výstavbu expozice nazvaná Řeka trávy, kde představí mokřadní biotop floridského národního parku Everglades. Hlavní hvězdami budou určitě aligátoři, kterých by zde mělo být až 8. Dále zde budou atraktivní americké pumy a zajímaví mokřadní ptáci kolpíci růžoví. Ovšem expozice bude otevřena až v roce 2016. No a pro mě osobně největší bombou roku je to, že zlínská zoo získala již v loni z belgické zoo legendárního novozélandského kiviho!!! V průběhu roku by pro něj měla být vytvořena expozice v australské části zoo. Jen pro zajímavost kivi hnědého má jen hrstka světových zoo. A když jsme u těch vzácností, tak přímo z Indie by měl dorazit pár medvědů pyskatých, kteří jsou již jen v pěti zoo v Evropě.

Zoo Jihlava

Asi nejzajímavější letošní expozicí bude tropický pavilon v jihlavské zoo, který uzavírá úspěšný projekt pěti kontinentů. V tomto pavilonu, který trochu připomíná kaplického chobotnici, budou především plazi (krokodýli čelnatí, siamští, aligátoři čínští, anakondy a mnoho dalších). Pavilon by měl být otevřen cca na konci prázdnin.

Zoo Dvůr Králové

Královedvorská  zoo rozšíří své safari o lvy. Ano, budete moci ze speciálního safari vozu nebo svým autem pozorovat lvy (pravděpodobně berberské).  Každopádně se dá očekávat, že lvi budou celý den zaslouženě odpočívat a budou dostatečně nakrmeni. Tak by všichni, kdo vjedou do lvího safari, měli také v pořádku vyjet a pokračovat kocháním se na klasické býložravce v dalších částech safari. Za pozornost stojí i nová expozice pro samičku hrabáče kapského, který už je jen v zoo Praha a obecně jsou vzácně chováni. Lákadlem budou také dvě letošní mláďata černých nosorožců.

Zoo Brno

Aby těch lvů nebylo málo, tak brněnská zoo připravuje expozici pro lvy v sousedství nově otevřené africké vesničky. Dále chystá zvětšení expozice pro šimpanze a snad i zajímavé pižmoně severní. Ovšem s otevřením expozic se počítá až v roce 2016.

Zoo Olomouc

V olomoucké zoo by měl být během letoška postaven za přispění dotací z EU tropicky pavilon, ve kterém najdou domov především hrošíci liberijští a prasátka štětkouni afričtí. Pavilon by měl být dokončen na konci roku. Další etapa olomouckého safari, která bude patřit vlkům, se trochu opozdí, ale s výstavbou by se mělo začít také letos.

Zoo Praha

Pražská zoo letos začala s výstavbou Rákosova pavilonu, který bude domovem pro velké a vzácné druhy papoušků. Největším klenotem budou arové kobaltoví (nejvzácnější a také bezkonkurečně nejdražší papoušci na světě), kteří se do pražské zoo bohužel dostali tím, že byli zabaveni pašerákům a neexistovala šance na jejich zpětné vypuštění do přírody.  Svah nad tímto pavilonem pak bude rekultivován a bude zde vysazena vinice. Dále pražská zoo možná na konci roku začne s výstavbou nového pavilonu pro gorily v horní části zoo.  Velkou událostí bude po dvouletém vyjednávání příjezd tří čistokrevných lvů indických přímo z Indie, tím opět pražská zoo dokázala své světové renomé, neboť je první zoo po dvaceti letech, které indický stát daroval své lvy.

U ostatních českých zoo se mi bohužel nepodařilo získat bližší informace o svých plánech.

A ještě krátká zmínka o blízkých okolních zoo. Ve Vratislavi stále přibývají nové druhy zvířat ve velkolepém pavilonu Afrykarium, kde je mimo jiné i hroch Váleček z pražské zoo. Zoo Lipsko otevře areál pro černé nosorožce a gepardy. Zoo v Budapešti by měla otevřít expozici pro koaly.

Kam se podívám letos Já?  Opět se podívám po českých zoo, určitě navštívím expozici zátoka rejnoků ve zlínské zoo. Ze zahraničních zoo se chci podívat do zmiňované Vratislavi a snad vyjde ještě nějaká zoo. Bohužel vzhledem k intervencím ČNB a ECB a jiných prapodivných institucí my nevyšel rozpočet na cestu do USA, kde jsem chtěl navštívit nejslavnější zoo v San Diegu.

Tak snad se v nějaké zoo potkáme :)

 

 

Autor: Martin Čermák | pátek 6.2.2015 12:30 | karma článku: 15,55 | přečteno: 1326x
  • Další články autora

Martin Čermák

návštěva v plzeňské zoo aneb nejvíce druhů zvířat i rostlin na jednom místě

Plzeňská zoo je umístěna v opravdu zajímavém území, který jí umožňuje vytvářet různorodé a přírodně pojaté expozice. Zahrada je rozdělena na zoogeografické zóny a navíc je vlastně v celém svém areálu zároveň botanickou zahradou.

26.8.2022 v 18:55 | Karma: 11,31 | Přečteno: 180x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Návštěva ve zlínské zoo aneb cesta kolem světa za jeden den

Už je to pár let, kdy jsem se snažil napsat krátké recenze nejenom českých zoologických zahrad. Za těch pár let se toho v českých zoo mnohé událo, proto se v nových recenzích zaměřím jen na novinky a případné rozvojové vize.

18.8.2022 v 18:30 | Karma: 15,27 | Přečteno: 274x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Letošní novinky v českých zoo

S nástupem jara obvykle začíná hlavní sezóna v zoologických zahradách a letošní nejdůležitější zprávou je, konečně můžeme být u toho. A na co se můžeme těšit?

6.4.2022 v 10:25 | Karma: 11,86 | Přečteno: 170x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Konec zoologických zahrad u nás

České zoologické zahrady, které se snaží ochraňovat, pomáhat, vzdělávat jsou na pokraji ekonomického kolapsu.

18.3.2021 v 19:43 | Karma: 19,98 | Přečteno: 525x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Čermák

Dopady na ochranu přírody v době koronavirové

O koronaviru toho bylo napsáno již mnohé. V následujících řádcích je vybráno několik příkladů, jak současná situace ovlivňuje ochranu přírody.

25.4.2020 v 13:59 | Karma: 9,97 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusko do konce srpna zakázalo vývoz cukru, chce zajistit stabilitu na trhu

4. května 2024  7:16

Rusko přechodně zakázalo vývoz cukru ze země. S odkazem na vládní nařízení o tom píší ruské tiskové...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Milovník přírody a cestování, který především píše o zoologických zahradách a poukazuje na různé zajímavosti a novinky.

Seznam rubrik