Chystané novinky v zoologických zahradách pro rok 2014

V posledních letech většina českých zoologických prošla větší či menší rekonstrukcí a modernizací a mnoho našich zoologických zahrad již dostahuje TOP úrovně nejenom v rámci Evropy, ale i celého světa. I v příštím roce se chystá několik významných staveb, které naše zoo posunou opět v kvalitě a v možných chovatelských úspěchů zase o krok dále.  

V úvodu začnu připravovanými novinkami v naší světově nejznámější zoo v pražské Troje. Bohužel mnoho připravovaných akcí bylo ovlivněno letošními povodněmi. Na druhou stranu se snad již v příštím roce začnou řešit a připravovat konkrétní protipovoďnová opatření. K nejzásadnější novince patří otevření pavilonu pro velemloky čínské, které žádná jiná zoo v ČR nechová. Tento pavilon by měl napodobovat toky horských říček a tůní, mezi kterými se budou velemloci přemisťovat a návštevníci je budou moci sledovat na několika místech.

 

Zoo v našem druhém největším městě Brně sice nemá takové finanční možnosti, ale v posledních letech se také výrazně zkvalitnila, bohužel zde chybí lepší dopravní obslužnost. V letošním roce zoo zahájila výstavbu tří nových expozic a to expozice Safari vesnice Samburu s osmi chýšemi afrických domorodců, kde budou drobní afričtí živočichové, průchozí expozice klokanů a novou voliéru pro orli bělohlavé s doplňujícími expozicemi pro ursony kanadské a skunky severní.

 

Zoo v Ostravě chystá pro rok 2014 otevření zatím své nejnákladnější stavby a tou je pavilon Evoluce, kde nalezene svůj domov skupina šimpanzů, vzácných kočkodanů Dianiních a afrických parsátek štetkounů kamerunských. Dále by se mělo postupně otevřít safari asijských kopytníků, kde budou jistě osli kulani a poté nějaké druhy asijských jelínků a koz.

 

Velmi zajímavý a v ČR unikátní pavilon otevřou v zlínské zoo. Na místě pavilonů primátů vznikne v druhé půlce roku pavilon rejnoků, kde budou rejnoci na dosah ruky. Na konci letošní sezony byla zpřístupněna velmi zajímavá asijská expozice s tapíry čabrakovými a siamangy. Myslím si, že zlínská zoo má velký potenciál stát se TOP evropskou zahradou a zaslouženě je nejnavštěvovanější turistickou atrakcí na Moravě.

 

Plzeňská zoologická zahrada vybuduje novou expozici Stopy člověka v přírodě, kdy v příštím roce by měla otevřít kout Amazonie s drápkatými opičkami a kout středozemí s několika druhy želv. Někdy v budoucnu by měla vzniknout zbylá část Etiopie s paviány. V tropickém pavilonu by měly vzniknout expozice pro jedovaté hady. V plzeňské zoo by se v příštím roce mělo narodit mládě nosorožce indického!

 

Zoo Dvůr Králové nad Labem

Pro příští sezonu zoo plánuje, že ještě zdokonalí lávku otevřenou letos v safari, ze které lze pohlédnout žirafám z očí do očí a do expozice přidá ještě skupinu nosorožců.

 

Zoo Olomouc

Pokračuje ve vytváření safari a v průběhu roku 2014 by mělo být zpřístupněno americké safari, které budou obývat vlci arktičtí. Nejspíše se bude jednat o jediné vlčí safari v Evropě. 

 

Zoo Ohrada v Hluboké nad Vltavou

Pokračuje se v dokončení nového areálu zoo, kde by měly vzniknout expozice pro rysy a euroasijské vlky. A do nově vybudované expozice by měl přijít velmi zajímavý podruh medvěda hnědého a to medvědi plaví.

 

Zoo Liberec

Má skromnější rozpočet. Probíhat bude výstavba nového vstupního areálu.

 

Zoo Jihlava

Do nové sezony vstoupí s pavilonem Asie, ve kterým budou především velmi atraktivní giboni a předělávat se bude okolí expozice tuleňů, tak aby s nimi návštěvník nemohl přijít do styku. Během roku začnou práce na očekávaném pavilonu plazů, který bude vrcholem nové koncepce v zoo.

 

Zoo Ústí nad Labem

Vybuduje novou průchozí expozici pro atraktivní lemury kata.

 

Jak jsem popsal v úvodním nadpisu i v blízkých zoo u našich sousedů se bude na co těšit. Především od nového roku by ve vídeňské zoo mělo být k vidění již narozené mládě pandy velké, které tam zůstane cca 1,5 roku a pak musí být odvezeno do Číny. Vídeňská zoo je jediná v Evropě, kde pandy umí odchovat a to dokonce přirozeným způsobem. Další velkou událostí bude květnové otevření nádherné a rozsáhlé expozice pro lední medvědy. Osobně se do Vídně musím příští rok podívat.

Asi nejzajímavější stavba v okolních zoo by měla být oteřena ke konci příštího roku, nebo na začátku roku 2015 v zoo Vratislav. Jedná se o pavilon Afrykarium , kde najdou domov hroši obojživelní, krokodýli nilští, poté lachtani, tučnáci a spousty vodních afrických druhů zvířátek. Zajímavostí bude průchozí tunel pod vodou. Každopádně v příštím roce se zde můžete těšit i na pralesní kopytníky okapi a expozici řeky Odry.

A do třetice všeho dobrého se v německém Lipsku otevře nová část z jejich projektu „zoo budoucnosti“ a to expozice pro levharty mandžuské. Každopádně z této zoo se dle mého názoru stává nejmodernější zoo v Evropě, ikdyž nejmodernější nemusí znamenat vždy nejlepší.

Na závěr bych chtěl říci, že české zoologické zahrady jsou opravdu na dobré úrovni a stojí za to je navštívit, neboť se jedná o vzdělávací kulturní zážitek na celý den za cenu jednoho lístku do kina. 

Autor: Martin Čermák | neděle 15.12.2013 13:58 | karma článku: 14,22 | přečteno: 696x