Zámek Liblice

Na okraji obce Liblice, zhruba 10 km východně od Mělníka, stojí už více než 300 let asi nejkrásnější a nejzachovalejší klenot vrcholného baroka s půvabným parkem ve francouzském stylu, jezírkem, oborou a přírodní rezervací.

Tato velmi reprezentativní budova s jedinou střídmou "věží" (rizalitem) je od roku 1952 ve správě České akademie věd. Slouží jako konferenční centrum a hotel, ale vítáni jsou zde i návštěvníci přicházející jen ze zvědavosti. Nedohodnou-li se s recepcí jinak, je pro ně interiér zámku otevřen celoročně každou neděli a svátek, vždy ve 12:00 a 15:00 hodin, kdy se konají prohlídky komnat a sálů (základní vstupné: 60,- Kč, snížené: 45,- Kč, rodinné: 150,- Kč - ceník a termíny v odkazu). Hosté zdejší restaurace mají po předložení účtu z téhož dne prohlídku zdarma, případně je jim cena vstupného odečtena dodatečně.

Park s jezírkem je přístupný denně a zdarma. Totéž platí pro oboru, kterou vedou dva okruhy naučné stezky.

Zámek byl postaven v letech 1699 - 1706 hrabětem Arnoštem Josefem Pachtou z Rájova podle projektu významného italského architekta Giovanna Battisty Alliprandiho. Alliprandi sice částečně využil předlohu Johanna Bernharda Fischera z Erlachu, ale omezením dekorativních prvků se mu podařilo dosáhnout elegantního a až nadčasového vzezření zámku.

Chloubou zámku je nepochybně Mramorový sál s neorenesančním štukovaným stropem, v jehož středu je malba od Emila Laufera znázorňující vjezd Albrechta z Valdštejna do Prahy. Po stranách pak jsou umístěny výjevy z jeho bitev. Albrecht z Valdštejna však s Liblicemi nemá nic společného, snad kromě toho, že byl jedním z předků Antonie z Valdštejna, která celé zdejší panství koupila r.1863.

Působivá je i výzdoba restaurace, Akademického salonku, foyerů a chodeb zámku. Návštěvníky upřednostňující spíše moderní architektonické prvky jistě potěší zajímavé skleněné schodiště spojující první a druhé patro západního křídla zámku. Budova totiž v letech 2001 -  2007 prošla rozsáhlou rekonstrukcí, během níž byl v nejvyšším patře vybudován také klimatizovaný Konferenční sál s hi-tech vybavením.

Přibližnou představu o tom, jak zámek uvnitř vypadá, si můžete udělat prostřednictvím jeho 3D modelu (viz odkaz na webové stránky zámku).

Více informací o historii zámku je k dispozici na http://www.zamek-liblice.cz/historie.html.

Do Liblic jezdí autobusy a v nedalekých Byšicích je i vlaková stanice, ale pohodlnější je dojet sem autem.

Na parkoviště pro hosty se dostanete přímo ze silnice č. 16 mezi Byšicemi a Mělníkem (viz MAPA v odkazu).

Projedete severní bránou zámku, čestným dvorem obklopeným depandancemi a přímo u budovy odbočíte vlevo. Ihned poté, co vystoupíte, se můžete kochat pohledem na pěkně upravený zámecký park, do něhož lze sejít přímo z parkoviště.

 

V

V březovém hájku za západním plotem pak objevíte hrobku Thun - Hohensteinů, posledních šlechticů vlastnících Liblice, a nedaleko ní, ještě v areálu parku, strohý kamenný kříž, jenž zde nechala postavit hraběnka Christiana Thun-Hohensteinová na paměť svého syna Leonarda, který padl ve 2.světové válce. Po ní, díky Benešovým dekretům, připadl zámek státu.

Jihozápadně od zámku, za jižním a západním plotem jeho parku, se rozkládá obora s chráněnou slatinnou loukou. Kromě vegetace typické pro podmáčené polabské lužní lesy zde roste řada zajímavých rostlin kvetoucích v různých ročních obdobích. Z nich nejvzácnější jsou: vstavač vojenský, pětiprstka žežulník, prstnatec pleťový, prstnatec májový, kruštík bahenní, bradáček vejčitý, kosatec žlutý a ocún jesenní.

Oborou a po okrajích slatinné louky vede krátká naučná stezka, která má dva nenáročné okruhy - viz turistická mapa Seznam - Mapy.cz

 

Podrobné informace i historii obce: http://www.liblice.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=4&Itemid=4

Více fotografií z Liblic ZDE (Panoramio)

MAPA Google - Liblice

http://www.zamek-liblice.cz/

http://www.facebook.com/pages/Z%C3%A1mek-Liblice/103346453031869

ALBUM "Liblice" na Rajce.net ZDE

Další TIPY na výlet ZDE

Šťastnou cestu ! ˘

 

Autor: Martina Moudrá | sobota 5.5.2012 19:29 | karma článku: 22,55 | přečteno: 2722x
  • Další články autora

Martina Moudrá

Zámek Bílé Poličany (fotoblog)

11.3.2021 v 18:42 | Karma: 16,64

Martina Moudrá

Trosky 10x jinak

1.3.2021 v 17:32 | Karma: 23,43