Kachničky od jezera Antorno

aneb koho jsme potkali u Lago Antorno obklopeného půvabnou kulisou hor, konkrétně rozeklanými věžemi masivu Cadin a uhlazenými štíty Tre Cime di Lavaredo.

 

Lago Antorno nacházejíci se v Dolomitech nedaleko známého jezera Misurina v nadmořské výšce 1.866 m  není nijak veliké. Maximální délka činí 280 m, šířka jen 90 m .

Přímo po jeho západním břehu vede jediná přístupová komunikace, po které lze dojet motorovým vozidlem přímo až pod atraktivní zuby Tre Cime di Lavaredo (="Tři Špičky z Lavareda, ev. Lavaredské", německy Drei Zinnen). Ty se také zrcadlí i v jezeře Antorno, ovšem jen dva ze tří.

 

 

 

Z lesa nad východním břehem se k nebi vypínají Cadini (Gruppo del Cadini), za mizerného počasí působící až démonicky. Vede jimi několik zajímavých stezek, včetně jištěných (Sentiero Bonacossa, Sentiero Durissini).

 

 

 

 

 

 

Jezero Antorno je velice mělké a poslední dobou bohužel i znečištěné. Voda je plná řas a hladinu pokrývá poměrně hustý koberec vodních rostlin. Když jsem ho navštívila po mnohaleté přestávce, vůbec jsem nechtěla věřit, že jsem na místě, které mi kdysi tak učarovalo.

 

 

Ovšem výborně se tu daří divokým kachnám, které jinak u naprosté většiny horských jezer nemáte šanci potkat. Bývají totiž příliš studená a prakticky bez potenciálu uživit byť i jen malé hejno vodních ptáků.

 

 

U jezera Antorno stojí jediná horská chata, a to Chalet Lago Antorno. Najdete tu také zastávku autobusů pendlujících mezi jezerem Misurina a boudou Auronzo nacházející se přímo pod jedním ze zubů Tre Cime di Lavaredo.

JÍZDNÍ ŘÁDY - DOLOMITIBUS - 2015:

 

Kousek za jezerem Antorno, tedy směrem k Tre Cime, najdete mýtnici (Maut, Pedaggio), kde vybírají poplatky za průjezd motorovým vozidlem dál k Tre Cime. Za osobní auto včetně parkování u Rif.Auronzo letos zaplatíte 24,-€ (v době od 15:00 do 8:00 jen 16,-€ ... více viz odkaz). V ceně jízdného místních autobusových linek je již zakalkulováno.

O Tre Cime di Lavaredo více zde:

http://martinamoudra.blog.idnes.cz/c/303790/dolomity-tre-cime-di-lavaredo.html

 

Dalším zajímavým cílem v okolí jsou zákopy na ploché hoře Monte Piano - viz článek 

http://martinamoudra.blog.idnes.cz/c/241457/dolomity-monte-piana-monte-piano.html

 

Autor: Martina Moudrá | čtvrtek 13.8.2015 20:00 | karma článku: 36,02 | přečteno: 1623x
  • Další články autora

Martina Moudrá

Zámek Bílé Poličany (fotoblog)

11.3.2021 v 18:42 | Karma: 16,64

Martina Moudrá

Trosky 10x jinak

1.3.2021 v 17:32 | Karma: 23,43