Zlomky nemusí být noční můrou

„Matika mě neba. Zlomky nechápu. Proč? Prostě na to nemám buňky. Vůbec nechápu, co je to číslo nahoře a co znamená číslice dole.“ Můžete zkusit pomoci takto.....

Existují dva díly publikací Mami, tati, já těm zlomkům nerozumím! 1. díl je určen žákům 1. stupně ZŠ, 2.díl je pro 2.stupeň ZŠ. Oba díly seznamují děti se zlomkem jako částí celku a ukazují mu základní úkony se zlomky na konkrétních modelech. Žáci, kteří ještě nikdy nepřišli s učivem o zlomcích „do kontaktu“ si mohou prostřednictvím těchto publikací poměrně hezky se zlomky „potykat“.

          V knihách jsou jednotlivé kapitoly seřazeny podle věku žáků. Osmileté dítě dokáže už určit, že je vybarven určitý počet dílů z daného celku. Poté může zkusit tento fakt zapsat. A tímto se dostane k zápisu, v němž poprvé použije čitatele, jmenovatele a zlomkovou čáru.

V knížkách žáci zapisují, vybarvují, řeší slovní úlohy, spojují i stříhají. Při počítání je povzbuzují komiksové otázky typu: Je to jasné? Zkusíme si to. Přijdeš na to sám? Zkus to!

Po seznámení se se zlomky nastávají složitější početní úkony, jimiž se zabývá druhý díl. V něm najdete vztahy mezi zlomky, desetinnými čísly a racionálními čísly. Postupně a zároveň názorně vysvětluje procesy krácení a rozšiřování zlomků, operace sčítání, odčítání, násobení i dělení zlomků.

         Pokud nejde vašim dětem matematika a nevíte, jak jim zlomky vysvětlit, tyto knížky vám mohou pomoci. Žáci i jejich učitelé určitě ocení, že se v jejich zadních částech nacházejí výsledky řešení, kde se mohou přesvědčit, zda jsou jejich výpočty správné. Autorkou knih je Irena Budínová, která se zabývá Montessori pedagogikou a výukou matematiky zážitkovou metodou. Obě publikace vydalo letos nakladatelství Edika ve společnosti Albatros Media. Na přiložených fotografiích je vidět práce žáka prvního stupně základní školy, kterého zaujalo učivo o zlomcích. Ukázky jsou z prvního dílu.

 

Autor: Martina Mičková | středa 14.10.2015 22:29 | karma článku: 10,16 | přečteno: 604x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44

Martina Mičková

Poodří - krajina vody

24.2.2024 v 21:15 | Karma: 12,21