Zajímavosti o sousedních zemích

Naše republika má čtyři sousedy. Na západě sousední s Německem, na severu s Polskem, na východě se Slovenskem a na jihu s Rakouskem.  

To jsou údaje, které by měl znát každý žák už na prvním stupni základní školy. Podrobněji jsem se s dětmi seznámila se sousedními státy v pracovním sešitě nazvaném Poznej s námi sousední státy s podtitulem Zábavné doplňovačky pro malé školáky. Jedná se o další  z naučných sešitů autorky Ivy Novákové. Pracovní listy se svojí koncepcí podobají  naučnému sešitu Poznej s námi Česko a snaží se hravou formou seznámit děti s našimi sousedy.

Ne každý dospělý člověk ví například o Dračí jámě pod hradem Wawelem v Krakově.  Troufnu si napsat, že ještě méně lidí zná pověst, podle které v ní žil strašlivý sedmihlavý drak, co sužoval město. Kdo ho dokázal porazit, to mohou luštitelé zjistit vyluštěním přiložené tajenky. Také o našich dalších sousedech se prostřednictvím zábavných úkolů dozvíte informace o hlavních městech, státních symbolech, krajích, přírodě, památkách a v neposlední řadě také o zvycích daných zemí. Čtenáře vždy provází chlapec nebo holčička z dané země. Každý stát je rozpracovaný na 14 stran. Jako kontrola nabytých vědomostí poslouží luštitelům závěrečný test na konci sešitu.

V pracovním sešitě je mnoho zábavného luštění, doplňování a dokreslování.
Pracovní sešit je určen žákům od 8 let, ale doporučila bych ho klidně i dospělým, kteří mají rádi zeměpis a dějepis. Překvapilo mě, jak podrobně je sešit zpracovaný a kolik informací jsem si během luštění s dětmi připomněla. Publikace vyšla letos v nakladatelství Portál.

Polsko -  solný důl Wieliczka.
Rakousko.
Slovenská slovíčka a jejich české výrazy.
Slovesnko - pracovní list i s vlajkou SR.

 

Autor: Martina Mičková | pondělí 18.10.2021 9:14 | karma článku: 4,63 | přečteno: 267x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44

Martina Mičková

Poodří - krajina vody

24.2.2024 v 21:15 | Karma: 12,21