Záchrana vydřičky

Uprostřed horkého léta nám přišel vhod příběh z období vánočních prázdnin. Zajímavé čtení o záchraně vydřího miminka přináší hodně zajímavých informací o zvířatech i o přírodě.  

Sérii knih, v níž dochází k záchraně nejrůznějších zvířat, mám s dětmi moc ráda. Tentokrát se zachraňovala malá vydřička. Publikace nese tedy název tohoto zvířátka, a to Lucinka a zachráněná vydřička. Autorkou je Anne Boothová. Knihu vydalo letos nakladatelství Grada Publishing pod značkou Bambook. Jelikož podtitul knihy je nazván Kouzelné Vánoce vydřího miminka, je již předem prozrazeno, jaký bude mít příběh zakončení. Samotný příběh je velmi pěkně a citlivě napsán. Dramatický začátek, kdy malá holčička a kamarádkou nacházejí v řece poraněné vydří miminko zamotané do odpadků se pozvolna mění –  četba je stále optimističtější, jde přímo úměrně se zlepšujícím se stavem vydřičky. Pěkné vztahy mezi kamarádkami, sourozenci, rodiči i babičkou optimisticky laděný příběh ještě umocňují. Lucinčina babička hraje v knize důležitou roli, je rozumná, hodná, chápající a má záchrannou stanici. Dokáže tak zvířátku efektivně pomoci a ukazuje i malým čtenářům, jak při záchraně zvířete postupovat.

Děj knihy doprovází černobílé ilustrace Sophy Williamsové. Písmo je větší, vhodné pro začínající čtenáře. Publikace je určena dětem od sedmi let. Dojemný příběh zaujme děti mladšího školního věku i jejich rodiče.

Ukázka z knihy:

Lucinka si vzala rukavice a vyprostila vydřičku z rákosí. Od babičky se naučila držet zvířátka v rukou jemně a opatrně, ale zároveň tak pevně, aby ji nemohla kousnout. Stela pečlivě odstříhala igelitové odpadky, které mělo zvířátko na krku. Bylo tak zesláblé, že se ani nebránilo, a tenký krček mělo celý bolavý. Srst mělo tmavou a promočenou a třáslo se zimou.(str. 20 -21).

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Mičková | úterý 2.8.2022 17:28 | karma článku: 5,01 | přečteno: 100x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44

Martina Mičková

Poodří - krajina vody

24.2.2024 v 21:15 | Karma: 12,21