Výlet k jednomu ze sedmi divů Česka

Za výchozí bod našeho putování po Jeseníkách jsme zvolili areál Kouty nad Desnou.Našli jsme tam vše, co bavilo nás i děti – hezké naučné procházky, výjezd lanovkou, pěknou přírodu, výhledy a nakonec nás čekal i sedmý div Česka.

První šestisedačková lanovka v České republice nás vyvezla na Medvědí horu. Lanovka je dlouhá 2000m, spodní stanice je v 588m nad mořem a vede až do výše 1095 m n. m. Je ideální pro rodiny s dětmi, které chtějí vidět horní nádrž Dlouhé stráně a nechtějí šlapat pěšky až z areálu Kouty nad Desnou. To byl přesně náš případ. Kromě pohodlné jízdy lanovkou se nám „nahoře“ otevřely nádherné výhledy. Ihned po výstupu v horní stanici lanové dráhy stojí 18 m vysoká rozhledna u Tetřeví chaty. Má tvar hranolu a je volně přístupná. Vedle rozhledny je upoutávka na naučnou stezku Rysí skála, která vede kolem Medvědí hory. Projít ji i s dětmi bylo fyzicky nenáročné. Stezku doplňují naučné cedule a zavedla nás na nádhernou vyhlídku zvanou Rysí skála. Přikládám fotografie pořízené právě na této vyhlídce, aby se i ostatní mohli pokochat nádhernými výhledy. Po dalším stoupání překrásnou přírodou Jeseníků následoval hlavní bod naší výpravy, a to horní nádrž přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně. Kdyby se někomu nechtělo jít pěšky od horní stanice lanovky až k Dlouhým stráním, tak může využít kyvadlový autobus. My jsme ho nevyužili, nechtěli jsme přijít o pěknou procházku přírodou s nádhernými výhledy.

Vyžití jsme našli také u dolní stanice lanovky, kde je tzv. Koutecký les, který už něco pamatuje a super moderní Balance park s tobogánem a trampolínami. Areál v Koutech vidím jako výborné místo k výchozím pěším i automobilovým výletům na další místa v Jeseníkách.

Dolní stanice lanové dráhy.
Info k lanovce..
Ráj pro bikery - možnost různých sjezdů.
Výhled z lanovky.
Horní stanice lanové dráhy.
Rysí stezka.
Rysí vyhlídka,
Detail vyhlídky.
Nádherný výhled.
K Dlouhým stráním vedla pěkná cestička přírodou.
Sedmý div Česka.
Výhled od Dlouhých strání směrem k Marevnečníku.

 

Autor: Martina Mičková | neděle 4.7.2021 14:22 | karma článku: 14,27 | přečteno: 348x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44

Martina Mičková

Poodří - krajina vody

24.2.2024 v 21:15 | Karma: 12,21