Venčit nemusíme jen pejsky

Většinou lidé venčí své pejsky. Občas můžete potkat majitele vzácného kočičího plemene nebo malé děti s fretkou. Slyšeli jste ale někdy o tom, že by někdo vzal s sebou ven rybičky?

Spisovatel Alberto Pez a ilustrátor Roberto Cubillas jsou Argentinci.

Alberto Pez  je autorem knih pro děti a mládež. Jako ilustrátor a karikaturista působil v různých periodikách a vydavatelstvích, pracoval také ve filmovém průmyslu. V posledních letech rovněž píše, mezi jeho knihy patří například publikace Tajný život blech, o níž jsem se zmiňovala v jednom z mých článků. Vznikla za spolupráce stejné autorské dvojice jako dětská kniha, kterou jsem právě s dětmi dočetla: Lisandro venčí rybičky. Vydalo ji nakladatelství Meander.

Fantazie autora nezná mezí. Chlapec Lisandro, žijící s rodiči a deseti rybičkami ve městě, vynalezne speciální stroj, na který vysadí celé akvárium i s rybičkami a opustí byt. Vznese se s rybičkami z balkónu, pořádně šlápne do pedálů a dějí se neuvěřitelné věci!

Velmi pěkně jsou ukázány rozdíly mezi jednotlivými rybkami. Autor poukazuje na jednu šedivou, schovanou v rohu akvária. Právě na ní je demonstrován fakt, že na barvě nezáleží a že i nenápadná rybička může být ostatním ku prospěchu.

Tak zvané malované čtení, v němž je text je prokládán obrázky, umožňuje „čtení“ už dětem v předškolním věku. Velká tiskací písmena jsou vhodná pro žáky učící se genetické metodě. K samostatnému čtení bych útlou knížku doporučila všem žákům prvních a druhých tříd. Pokud by děti neuměly některý obrázek pojmenovat, pomůže jim obrázkový slovníček, který je umístěn v zadní části publikace. Lehce bláznivý příběh nadchne milovníky netradičních příběhů plných nezkrotné fantazie.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Mičková | neděle 3.4.2016 14:35 | karma článku: 10,61 | přečteno: 441x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44

Martina Mičková

Poodří - krajina vody

24.2.2024 v 21:15 | Karma: 12,21