Provence, víly a káva

Vůně kávy. Olivový háj. Truhlíky s levandulemi. Káva se zpěněným mlékem. Kdo hádá francouzskou Provence, hádá správně. Děj knihy, kterou jsem přečetla, vás dostane právě tam.

Autorka Daniela Krolupperová má obsáhlou bibliografii. Její knihy čtu s dětmi moc ráda.

Stále si pamatuji obsah publikace O modrém světle.

Po přečtení i dalších knih této spisovatelky, z nichž bych jmenovala tyto: O ´Bluda, Dráček Mráček, Josífkův pekelný týden, Mizící hmyzíci, Rybí sliby, Zákeřné keře či Polární pohádka jsem se těšila, až si s dětmi přečteme její další vydanou publikaci – Taje olivového háje. Vyšla loni v nakladatelství Portál. Ilustrace jsou dílem Evy Chupíkové.

Tentokrát ji nedoporučím jen dětem, ale i dospělým. Mladé slečny jistě zaujmou poletující víly, dospělé čtenáře děj vtáhne do francouzské Provence se vším všudy.

Po únosu malé víly chladným větrem mistralem z hor až do zahrady opuštěného domu na francouzské pobřeží začíná skutečné vílí dobrodružství. Z anotace jsem se dozvěděla, že se víla o zahradu začne starat a na nový domov si postupně zvykne. Seznámí se i s vílou žijící ve vesnické kavárně, takže už není sama. Na popud místního faráře se víly rozhodnou udělat dobrý skutek: najít majitele brýlí, jež leží zapomenuté v altánu za domem. Brýle patří zvláštnímu mladíkovi jménem Benedikt, který sepisuje jména větrů a věří, že na světě existuje strom vyšší než sto metrů. Nakonec se za ním vypraví po moři až na jiný světadíl…

Vše je psáno tak citlivě, že během čtení máte pocit skutečného pobytu ve francouzské Provence. S vílami se ocitnete ve francouzské kavárně, kde pan kavárník v bílé košili a černé zástěře rozlévá kávu do malých šálků. Víte, k čemu víly šálky používají?  Je to výborné místo na spaní. Budete cítit čerstvý chléb z žitného kvasu, klobásky s vlašskými ořechy a olivami a křupavé bagety ze sousedních krámků.  Nestačí jednotlivý popis, kniha se musí přečíst celá. Je nádherná. Z celého srdce ji doporučuji jak čtenářům od osmi let věku, tak i dospělým.

 

 

Autor: Martina Mičková | středa 2.1.2019 22:33 | karma článku: 8,35 | přečteno: 239x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44

Martina Mičková

Poodří - krajina vody

24.2.2024 v 21:15 | Karma: 12,21