Pohádka o šnečkovi, který ztratil ulitu

Chtěla bych vám představit půvabný pohádkový příběh rozdělený do krátkých kapitol. Pohádky, ve kterých vystupují zvířátka vaše děti určitě zaujmou. V této knize je jich opravdu hodně a umí pomáhat!

             Zuzana Pospíšilová patří k nejznámějším současným autorkám dětské literatury. Do rukou se mi dostala její publikace Domeček pro šneka Palmáce. Se svými dětmi mám přečtenu spoustu knih spisovatelky Zuzany Pospíšilové, a proto mohu o této knize z roku 2008 napsat, že patří k nejzdařilejším. Vydalo ji nakladatelství Portál.

              Název knihy Domeček pro šneka Palmáce dává tušit, že šnek potřebuje nové obydlí. Co se stalo, že o to své přišel? To se dozvíte hned v první kapitole. Jakmile šnek Palmác zůstane bez ulity, je nešťastný a přijímá pomoc od nejrůznějších zvířátek. Na tomto faktu je založen celý příběh.  Zvířátka si Palmáce, hlemýždě zahradního, pletou se slimákem a on se cítí dotčen. Každému z nich znovu a znovu vysvětluje, že ulitu měl, ale přišel o ni. Nejprve se setkává s beruškou Věruškou (můžete si povšimnout, že názvy zvířátek se hezky rýmují s jejich vlastními jmény). Beruška Věruška pro Palmáce vymyslela jahodový domeček.

 

 

 Housenka Boženka mu pomohla udělat domeček z hrachového lusku, motýl Emil mu udělal domeček z lučního zvonku, střevlík Pavlík pro Palmáce vybral krásnou makovici, myška Eliška vymyslela houbový domeček, tchoř Řehoř mu podaroval vaječnou skořápku, veverka Esterka doběhla do sousední zahrady a přinesla mu obrovitánský ořech, krtek Artek mu uplácal domeček z hlíny, masařka Mařka mu poradila, aby si vzal místo ulity kokon, žížalka Natálka mu dala na pískovišti dětskou formičku želvičky. Všechny tyto náhradní domečky z nejrůznějších důvodů Palmácovi nevydržely a přišel o ně.

 

 

 

                             Jakým způsobem Palmác o náhradní domečky přišel? Jak příběh o šnečkovi bez ulity skončí? Všem zvídavým dětem i jejich rodičům doporučuji knížku k přečtení, má nejen napínavý děj, ale i krásné obrázky Edity Plickové. Důležitou roli pro rozvoj emocí a citů  malých posluchačů hrají návodné otázky umístěné za každou kapitolou. Slouží mimo jiné k ověření, zda děti textu porozuměly a k rozvoji empatie.

                               Mezi textem kapitol a návodnými otázkami je umístěna básnička, kterou Palmác vyjadřuje své aktuální citové rozpoložení a děti z ní mohou poznat, jak se šneček cítí:

                                „ Domečků jsem měl už pár,

                                žádný z nich mi nezůstal.

                                 Musím začít hledat znova,

                                 nechci zůstat bez domova!

                                 Nemám střechu nad hlavou,

                                 mám jen tuhle píseň svou."

                                                        (str. 35)

                                  Kniha je určena dětem předškolního věku, začínajícím čtenářům a posloužit může také učitelkám v mateřských školkách. Já ji určitě doporučuji.

 

 

 

 

Autor: Martina Mičková | neděle 3.11.2013 16:38 | karma článku: 12,08 | přečteno: 1090x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44

Martina Mičková

Poodří - krajina vody

24.2.2024 v 21:15 | Karma: 12,21