Po stopách Otce vlasti s humorem a nadsázkou

Rok oslav sedmistého výročí narození nejvýznamnějšího českého panovníka nezůstal bez povšimnutí historiků, kulturních pracovníků, nakladatelů, pedagogických pracovníků i politiků.

          K připomenutí tohoto českého velikána se postavil každý po svém: Nakladatelství vydávají knihy s tématikou o životě a díle Karla IV., někteří pedagogové s žáky tvoří keramické výrobky jako je Karlův most nebo některý z hradů, které založil, knihovníci pořádají výstavy o Karlu IV. a umisťují do popředí knihy o jeho životě a díle.

            Jednou z knih, která letos zdobí pulty v knihkupectvích, je publikace Po stopách Karla IV. Vydalo ji nakladatelství Portál. Z obálky na mě vzhlíží Karel IV., ale mnohem zajímavější je obsah. Pokud si myslíte, že o panovnících se dá psát jen učeně a publikace o nich jsou naplněny fakty a historickými daty, pak se hluboce mýlíte. Text Lenky Pecharové v této knize je podán velmi chytlavě a i nezáživná korunovace, Svatováclavská kaple vystavěná Petrem Parléřem nebo termín kurfiřt, jsou podány záživnou formou.

Důležitou úlohu hrají ilustrace zkušené malířky Michaely Bergmannové, které zajímavý text vtipně doplňují. Přitom poměr textové a obrázkové části je poměrně vyvážený.

V knize najdete také velké množství hádanek, doplňovaček, křížovek a kvízů.Tuto populárně naučnou publikaci bych doporučila ke zpestření výuky na základních školách a hodně informací z ní mohou načerpat i dospělí čtenáři.

Ukázka textu o Karlově čtvrté ženě, Alžbětě Pomořanské:

„Alžběta Pomořanská se však proslavila nejen siláckými kousky, nýbrž také oddaností svému muži. Roku 1371 totiž Karel vážně onemocněl. Pravděpodobně jej trápila nemoc kloubů zvaná dna, při které má člověk téměř trvalé potíže s pohybem, a navíc občas dochází k okamžikům nesnesitelných bolestí končetin……Císařovna Alžběta se tehdy vydala pěšky z Karlštejna do Prahy. Poutí do chrámu sv.Víta a modlitbami chtěla dopomoci k uzdravení svého manžela z vážné nemoci.“ (str.41)

 

Autor: Martina Mičková | sobota 2.4.2016 17:29 | karma článku: 14,07 | přečteno: 545x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44

Martina Mičková

Poodří - krajina vody

24.2.2024 v 21:15 | Karma: 12,21