Obtížná oblast českého pravopisu lehce a hravě

Ach ten pravopis. Kdy píšeme předponu s- a kdy z-?  Pomoci vám může kouzelný předponostroj. Pomáhá v rozhodnutí, jaké písmeno máte napsat. Kde ho najdete?

                V knížce s výstižným názvem Strasti zkoušeného Standy s podtitulem Strhující zpráva o předponách s- a z-. Dějovým vláknem je příběh o bázlivém chlapci Standovi, který se skamarádí s novou žákyní Stáňou. Paní učitelka Stehlíková ji usadí zrovna vedle Standy. Oba se během představování smějí, jelikož jejich jména jsou velmi podobná:

„ To je teda legrace, ty se jmenuješ Standa a já Stáňa, takže ty jsi Stanislav a já Stanislava!“ (str.17). Během čtení se setkáte se Standovou babičkou, uvidíte sbírku skvělých věcí a navštívíte i tajnou skrýš. Než k tomuto dospějete, bude se už smrákat a vy budete moci složit knihu, dát Standovi sbohem a jít si schrupnout. Celý text je vtipně protkán slovy s „kritickými“ předponami a navíc je bohatě ilustrován přiléhavými obrázky.

                  Kromě pravidel pro psaní předpon, zákeřných dvojic a řady příkladů publikace obsahuje také praktické úkoly pro školáky. Čeká na ně hledání rozdílů mezi pokladnami, řazení obrázků podle dějové posloupnosti a mohou si zahrát i na učitele a opravit pravopisné chyby ve slohovém cvičení Stáni. Na závěr knihy jsou zařazena doplňovací cvičení, kterými si školáci ověří, zda učivo s předponami s-/z- ovládají.

Autorkou knihy je učitelka a spisovatelka Lenka Zemanová, ilustrace jsou dílem Michaely Bergmannové. Publikace vyšla letos v nakladatelství Portál.

Ukázka z knížky:

Bál se sršňů, srnek, bál se jíst smažený sýr i svíčkovou. Byl to slaboch. Rodiče z něj byli celí nešťastní a nevěděli si rady, co mají se svým synem dělat. (str. 10)

Hledání rozdílů.
Opravené pravopisné cvičení.

 

Autor: Martina Mičková | pátek 14.4.2017 13:22 | karma článku: 15,78 | přečteno: 680x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44

Martina Mičková

Poodří - krajina vody

24.2.2024 v 21:15 | Karma: 12,21