Nejšikovnější vynálezce pod sluncem

Možná znáte vy nebo vaše děti Kubíka Šikulíka, kresleného dětského hrdinu. A pokud ne, můžete se s ním seznámit.

Dětská kniha Kubík Šikulík nás provázela uplynulým víkendem. I přes jarně laděné počasí nás dokázala vtáhnout mezi řádky, za což jí připisuji bod navíc. O čem je?

Co kapitola, to vynález. V šestnácti kapitolách si tak děti mohou přečíst o šestnácti důmyslných vynálezech, které jsou dílem malého Kubíka – Šikulíka. Pokud tedy přečtou všechny. A věřím, že pokud začnou číst, nebudou chtít přestat.

Knihu jsem četla se svou dcerou, která navštěvuje první stupeň základní školy, a mohu potvrdit, že ji zaujala. Například vynález aktovky samochodky, která dohlíží na pořádek školních pomůcek, je úplně ze života: „ Kdepak máme učebnice, sešity a penál? Vstávat, odnesu vás do školy!“(s. 9) Každá z kapitol obsahuje také básničku, která se rýmuje a je snadno zapamatovatelná. Velmi se mi líbil příběh Šikulík a medvěd z talíře, v němž je medvěd smutný, protože je sám. Šikulík ho vyrobil tak, že jej namaloval na okraj talíře a medvídek získal zvláštní schopnosti. Nejsou mu ale k ničemu, protože mu chybí společnost. Ještě ke všemu si jej ve verších dobírá lžička:

„ Copak ti je, medvěde,

polívka ti nejede,

maso by sis vzal,

do nosu si dal? (s. 30)

Autorka Lenka Rožnovská s vtipem sobě vlastním svými příběhy malé čtenáře pobaví a zároveň je i nenápadně poučí. Veselé barevné ilustrace Zdeňky Študlarové knihu hezky doplňují. Publikaci vydalo nakladatelství Grada a patří do edice Čtení pro prvňáčky. Přirozená hravost jednotlivých příběhů osloví zejména žáky na prvním stupni základní škol.

 

Autor: Martina Mičková | pondělí 4.4.2016 4:31 | karma článku: 10,90 | přečteno: 290x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44

Martina Mičková

Poodří - krajina vody

24.2.2024 v 21:15 | Karma: 12,21