Návštěva Kroměříže

Ke Květné zahradě v Kroměříži mám osobní vztah. Ještě dříve než byla zapsána na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, trávila jsem v ní spoustu času.

Rozhodla jsem se, že ji musím ukázat po mnoha letech celé své rodině ( a připomenout ji i sama sobě).

Květná zahrada neboli Kroměřížský Libosad má půdorys obdélníku o rozměrech 485 x 300 metrů. Jak jsem se již zmínila, Květná zahrada byla v roce 1998 zapsána na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. V současné sobě patří mezi nejvýznamnější zahradní památky. Její krásu obdivují jak náhodní turisté, tak stálí návštěvníci. Při její poslední návštěvě jsem potkávala v zahradě hodně rodičů s malými dětmi, maminek s kočárky, ale i starších turistů.

Srdce Květné zahrady tvoří Rotunda. Jde o osmiboký centrálně orientovaný pavilon, uvnitř kterého mě zaujaly mytologické obrazy inspirované epizodami z Proměn římského básníka Ovidia. Podlaha Rotundy je mozaiková, tvoří ji drobné oblázky. Nejlépe se mi podařilo vyfotit Rotundu z pohledu Promenády.

Malému synovi se líbil Králičí kopec plných nor s poschovávanými králíky, starší děti se vyřádily ve dvou Bludištích tvořenými vyššími keři. Takovéto Labyrinty neboli Bludiště jsou v Květné zahradě dvě. Navštívili jsme Bludiště čtvercového a kruhového půdorysu. Jejich výška děti nenadchla, jelikož vychází z ještě z renesanční tradice, v níž ploty nepřevyšovaly člověka, nakonec se ale s radostí proběhly oběma dvěma.

Celá zahrada je obehnána vysokými zdmi, působí tak útulně a jakoby skrytě. Nejkrásnější fotografie jsem pořídila z Promenády, odkud je výhled na celou zahradu i na sousední dopravní hřiště. Sochy pod Promenádou zachycují mytologické a historické postavy dávnověku.

Během návštěvy Kroměříže jsme nemohli vynechat dětský zábavní park Floria, ve kterém jsme se všichni vyřádili jak ve venkovních prostorách, tak na vnitřních atrakcích. Kroměříž tak bude hrát i nadále ve volbě rodinných výletů prim.

Vchod do Květné zahrady.

 

Králičí kopec.
Uvnitř Rotundy.
Kolonáda.
Sochy pod Promenádou zachycují mytologické a historické postavy dávnověku.
Po návštěvě zahrady se s dětmi vydáváme do zábavního parku Floria - takto vypadá vstup.
S dětmi zamíříme do zábavního parku Floria.
Ná závěr dne se vyřádíme na trampolínách.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Mičková | sobota 22.8.2020 22:52 | karma článku: 13,06 | přečteno: 355x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44

Martina Mičková

Poodří - krajina vody

24.2.2024 v 21:15 | Karma: 12,21