Návštěva jedné z nejkrásnějších zoologických zahrad

Do jaké zoologické zahrady se podíváme? Zelenou dostala Zoo Praha. Patří bezesporu k těm nejkrásnějším zahradám světa a k nejoblíbenějším u nás.

Vzhledem k množství mimořádných pavilonů, desítkám expozic, množství dalších zajímavých staveb a atrakcí nejen pro děti, doporučuji vyhradit si na návštěvu celý den.

Jednotlivé pavilony ukrývají velké množství živočichů, jsou moderní a v každém z nich bych dokázala trávit hodiny pozorováním jejich obyvatel. Nastíním alespoň několik navštívených expozic a prostřednictvím fotografií přiblížím, co a koho se mi podařilo zachytit. Mezi nejatraktivnější živočichy současné zoo patří vombat obecný. Do zoo byl dovezen už na konci minulého roku, veřejnosti byl představen až letos po karanténě. Setkání s vombatem obecným Cooperem se uskutečňuje u jeho výběhu v Darwinově kráteru. Pátrala jsem po původu této neobvykle pojmenované expozice a na stránkách zoo jsem se dočetla, že její název je inspirován stejnojmenným kráterem v Tasmánii, který vznikl po dopadu meteoritu zhruba před 700 - 800 tisíci lety. Naši návštěvu vombat bohužel prospal, spánek však neměl vliv na jeho nezaměnitelný trus, který má velmi neobvyklý tvar – a to krychličky. Je v zoo vystaven a neodpustila jsem si pořídit jeho fotografii.

Z celé návštěvy zoo nás nejvíc zaujala „lachtaní show“. Ošetřovatelka předvedla krásné komentované cvičení a lachtani při něm podali neskutečný výkon, který diváci ocenili náležitým potleskem.

Výjimečné je také Velemlokárium, ve kterém lze spatřit největší obojživelníky světa – kriticky ohrožené velemloky čínské.

Nevynechali jsme ani tolik oblíbené surikaty. Měli jsme štěstí, protože ve výběhu byla kromě dospělých jedinců také mláďata, která na svět přišla 15. května tohoto roku a surikatí maminka se o ně vzorně starala.

Třešničkou na dortu během naší návštěvy byl křest nového vydání oblíbené knihy plné příběhů nejen o Moje, prvním mláděti gorily narozeném v zoologických zahradách v Česku, ale i dalších gorilách, z nichž mnohé budete moci již brzy pozorovat v novém Pavilonu goril.

Autory knížky Gorilí pohádky jsou pan ředitel zoologické zahrady Miroslav Bobek a Tereza Šefrnová. Knihu přišli pokřtít i v supertropických teplotách ke Vzdělávacímu centru pan ředitel Miroslav Bobek, Tereza Šefrnová spolu s hercem Markem Adamczykem.

Zoologická zahrada na nás udělala moc pěkný dojem. Hodně napoví i fotografie, které jsem během naší návštěvy pořídila. Lituji jen toho, že celý den tak rychle utekl. Tuto zoologickou zahradu rádi navštívíme někdy v budoucnosti znovu.

Makak vepří.
Medvěd lední předváděl akrobacii ve vodě.
Cvičení a krmení lachtanů.
Lachtani sjížděli klouzačku!
Tučňák humboldtův.
Křest knihy Gorilí pohádky.
Darwinův kráter ukrývající ďáblíky i vombaty.
Vombatí trus ve tvaru krychliček.
Velemlokárium - vstup.
Velemlok.
Leguánu chutnému chutnalo.
Surikatí maminka s mláďaty.
Žirafí výběh.
A na závěr - hroch.

 

Autor: Martina Mičková | neděle 19.6.2022 17:38 | karma článku: 9,82 | přečteno: 378x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44

Martina Mičková

Poodří - krajina vody

24.2.2024 v 21:15 | Karma: 12,21