Návrat do prázdnin

Přestože hlavní prázdniny už dávno skončily, vrátili jsme se alespoň prostřednictvím knihy do letních dnů plných dobrodružství a cestovatelských zážitků.

Známá česká autorka Zuzana Pospíšilová, která má na svém kontě řadu dětských knih, nás tentokrát seznámila s kouzelným drakem. Hlavním hrdinou publikace nazvané Prázdniny s drakem je školák Vojta, kterému začínají prázdniny. Tento fakt mu ale nevykouzlí na tváři úsměv, spíše naopak. Většina jeho kamarádů jede k moři, do hor nebo stanovat, jenom on musí léto trávit u babičky na venkově. Má obavy, že se bude nudit. Vojtova babička je hodná, ale má stále plné ruce práce a nikdy si s ním nezahrála žádnou hru. A tak Vojta, ač nerad, odjíždí trávit svůj volný čas na venkov. Netuší, že se zde seznámí s kamarádem Pavlem a společně budou zažívat nevšední dobrodružství po boku kouzelného draka. Ten své malé kamarády překvapí zajímavými výpravami k moři nebo k egyptským pyramidám.

              Knihu vydalo letos nakladatelství Grada v edici Čtení pro prvňáčky. Mé děti navštěvující první stupeň základní školy, knihu přečetly jedním dechem. Je psána větším písmem, tudíž je vhodná pro žáky prvních a druhých tříd. Zaujme velkým množstvím barevných obrázků, které jsou dílem ilustrátorky Daniely Skalové.

Ukázka z knížky:

 Vojta ani Pavel se pobízet nenechali. Chytili se draka za křídlo. Každý z jedné strany. Vyhoupli se na jeho hřbet jako do koňského sedla.

„Držte se!“ řekla první a třetí hlava. Každá z nich se za kluky otočila z jiné strany. Prostřední hlava se dívala dopředu.

Vojta i Pavel se pevně chytili dračích křídel a čekali, co se bude dít. Drak se rozeběhl několika dlouhými skoky. Pak zamával křídly a vznesl se do vzduchu. Vypadal jako kříženec ptáka s letadlem. (str. 45).

 

Autor: Martina Mičková | pondělí 31.10.2016 22:07 | karma článku: 14,09 | přečteno: 285x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44

Martina Mičková

Poodří - krajina vody

24.2.2024 v 21:15 | Karma: 12,21