Naše toulky po Těrlické přehradě

Aneb jedno originálně strávené odpoledne. Ráda bych vás pozvala na rodinný výlet, jehož cílem bylo prohlédnout si, jak vypadá Těrlická pořehrada  a poskytnout co nejvíc zábavy dětem.

Těrlická přehrada se nachází asi 5km od centra města Havířova. Kousek od tohoto průmyslového města v těšínském Slezsku, plného obchodů a shonu, je nádherný kousek přírody. Chtěli jsme jej prozkoumat. Ihned po příjezdu k Těrlické přehradě se nám otevřel výhled na obrovskou vodní plochu, po níž plulo několik soukromých člunů.Na webu obce Těrlicko jsem se dočetla, že přehrada má plochu 227 hektarů. Hloubka nádrže dosahuje až 24 metrů, kapacita je přes 27 milionů m3 vody. Hladina dosahuje průměrné nadmořské výšky 270 m.

        Své putování po přehradě jsme odstartovali od Hostince v zátoce. Ten na první pohled upoutal naše ratolesti venkovním dětským koutkem se skluzavkou, houpačkama a malým pískovištěm. V tomto zařízení jsme si vypůjčili šlapadlo, které nám umožnilo prohlédnout si Těrlickou přehradu za jednu hodinku prakticky ze všech stran. Šlapadlo je určeno pro čtyři osoby a mají jich k dispozici několik. Po pečlivém výběru jsme zvolili takové, kde rodiče šlapou a děti se mohou usadit před nimi, a tak je mají po celou dobu jízdy pěkně na očích.

K zapůjčení jsou zde také loďky, ale pro rodinu s dětmi je určitě lepší šlapadlo. Děti si oblékly záchranné vesty a projížďka mohla začít.

           Během jízdy jsme pozorovali další návštěvníky přehrady i překrásné záběry přírody. Vše jsem zvěčnila na přiložených fotografiích. Na Těrlické přehradě je nabízena celá řada atrakcí. Jednou z nejvyhledávanějších je určitě vlek pro vodní lyžování. Na ten bychom si netroufli, ale alespoň nám poskytl neobyčejnou podívanou. Tuto, u nás poměrně málo rozšířenou letní zábavu jsme mohli pozorovat nejen ze břehu, ale přímo z vodní hladiny, a o to byla projížďka zajímavější. Kolem nás létali ptáci, nad námi se honily mraky a břehy byly doslova rájem rybářů. Hodinka uběhla jako voda. Věřím, že se k Těrlické přehradě zase někdy podíváme.

 

Autor: Martina Mičková | neděle 21.6.2015 21:18 | karma článku: 8,49 | přečteno: 418x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44

Martina Mičková

Poodří - krajina vody

24.2.2024 v 21:15 | Karma: 12,21