Myšlenky mohou ovlivnit výkon

Budete-li si myslet, že oblečeni do značkového oblečení zvládnete vyhrát maraton, možná se vám to podaří.
obrazek

Nemotorný a neprůbojný Ulf byl přesvědčen, že všechny jeho trable by se vyřešily, kdyby si obul obnošené tenisky svého spolužáka Percyho. Vychytralý a světem protřelý Percy se ochotně nabídne, že mu své tenisky vymění. Kluci se rozhodnou pro „kšeft“, který není nikterak výhodný pro Ulfa. Ten však považuje polorozpadlé tenisky za kouzelné a je ochoten za ně věnovat Percymu prakticky cokoliv. A tak se k Percymu „stěhuje“ spousta Ulfových hraček, fantastický jednobourák i tatínkova oblíbená gramofonová deska:

Típli jsme smrduté cigarety do květináče a já jsem z batohu vytahal všechny věci. Beze slova jsem je postavil na popraskanou desku psacího stolu. Byla jich celá spousta. Malý parní stroj, který jsem jednou dostal od našich k Vánocům. Pak špuntovka bez špuntu, tři největší niklové kuličky, opravdické stopky v pouzdře, oranžové závodní autíčko a album se známkami, které mě nikdy moc nezajímaly. (str. 61)

 

Tohle všechno není skutečnost, ale děj knihy nazvané Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho, kterou napsal uznávaný švédský spisovatel a scénárista Ulf Stark. Je oceněn řadou literárních ocenění. Publikaci vydalo v loňském roce nakladatelství Portál. Vtipné a svérázné dobrodružství malých chlapců je prvním a nejoceňovanějším dílem volné trilogie určené zejména klučičím čtenářům. Je o neomezené moci podvědomí. Malému chlapci stačí staré tenisky, jež považuje za kouzelné, aby dokázal, o čem se mu dříve ani nesnilo. Malé čtenáře okolo deseti let pobaví, jelikož je plná lumpáren. Dospělé vede k zamyšlení, co vše může dokázat myšlení každého z nás.

skrin

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Mičková | úterý 14.6.2016 8:00 | karma článku: 10,39 | přečteno: 239x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44

Martina Mičková

Poodří - krajina vody

24.2.2024 v 21:15 | Karma: 12,21