Kniha plná vody

Bez vody nelze žít. To ví každé malé dítě.Setkáváme se s ní takřka na každém kroku. Je až s podivem, k čemu všemu je voda zapotřebí.

Informace o vodě v lidském těle, v přírodě, v historii,v hospodářství, o fyzikálních vlastnostech vody, o její souvislosti s klimatem jsme se dozvěděli v encyklopedii vody. Ano, takováto populárně - naučná publikace pro děti existuje a jmenuje se Bez vody to nejde! Byla vydána v tomto roce nakladatelstvím Portál.

Autorkou encyklopedie je Christina Steinlein. Vyrostla u moře, studovala žurnalistiku a biologii.

Veškeré informace jsou nádherně barevně ilustrovány. Obrázky má na svědomí Mieke Scheier. Vystudovala ilustraci a živí se jako ilustrátorka ve svobodném povolání. Díky jejím knižním ilustracím jsou i složitější jevy spojené s vodou pochopitelné pro mladší  čtenáře.

Během čtení jsme se dozvěděli, že voda je na zemi rozdělena nerovnoměrně, jak spolu souvisí voda a počasí, co se děje ve vodárnách, jak probíhá proces v čistírnách odpadních vod, jak se cestuje po vodě, kde číhá nebezpečí na širých mořích, která povolání souvisí s vodou, k čemu vede změna klimatu a spoustu dalších užitečných informací.

 

Líbila se mi kapitola  pojednávající o tom, jak vypadá zemědělství v oblasti, kde málo prší a pole se musí zalévat uměle versus zemědělství v oblasti, kde prší pravidelně.

Velice pěkně je v knize také popsáno i nakresleno, jak můžeme vodou šetřit.

Obálka knihy je stylově na modrém podkladě. Encyklopedie je vhodná pro mladší i starší čtenáře. Svými obrázky zaujme i děti na prvním stupni základních škol, informace v ní mohou být poučné i pro dospělé.

Oblast, kde prší málo a oblast, kde prší pravidelně.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Mičková | pondělí 17.5.2021 17:51 | karma článku: 4,79 | přečteno: 169x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44

Martina Mičková

Poodří - krajina vody

24.2.2024 v 21:15 | Karma: 12,21