Kde vyrostly nové rozhledny?

Hory miluju. Pokud je chození po nich spojeno s výstupem na nějakou rozhlednu, stává se náš rodinný výlet hned zajímavější.

Pátrali jsme po nových místech, která bychom mohli navštívit. Inspirovala nás kniha Nové rozhledny ČR. Autoři Jaroslav Fábera a Helena Holubářová se rozhodli nezahlcovat čtenáře objemnou knihou se všemi přístupnými rozhlednami v naší vlasti, ale chtěli představit pouze novinky z poslední doby. I když mapují rozhledny a vyhlídkové stavby postavené po roce 2013, je jich už více než 101. Konkrétně zde najdete rozhledny a výhledny vzniklé od května 2013 do léta 2015.

      Rozhledny jsou přehledně seřazeny podle krajů a v jednotlivých krajích jsou pak lokality řazeny podle okresů a ty jsou uspořádány abecedně. O každém vyhlídkovém objektu se dozvíte maximum možných informací. Obsahují údaje o stavbě věže, její historii, popis výhledu a občas je uváděna i nějaká nevšední zajímavost – například: Věž bývalého vodojemu v Týništi nad Orlicí sloužila za války jako úkryt zbraní a náčiní na vykolejování vlaků pro partyzány a strážné oddíly. Uvedena je rovněž otevírací doba, webové stránky rozhledny, datum otevření pro veřejnost a v dolní část stránek je ponecháno volné místo na datum návštěvy rozhledny a oblíbený otisk razítka.

Zaujala nás rozhledna Olšová u osady Pohoř, s jejíž návštěvou jsme neotáleli. Na přiložených fotografiích se můžete podívat, jak vypadá v knize a jak ve skutečnosti.

Publikaci vydalo v loňském roce nakladatelství Grada. Ocení ji hlavně turisté a všichni, kdo se rádi kochají pěknými výhledy.

Ukázka:

Anežka – poštovna na Sněžce

Nejvýše položená česká poštovna Anežka je budova navržená architekty Martinem Rajnišem a Patrikem Hoffmanem. Konstrukce je dřevěnou skládačkou z 20 tisíc dílů. Stavba se země dotýká pouze dvanácti ocelovými patkami, a její podlaha je tak několik decimetrů nad zemí. Plášť stavby tvoří zdvojené sklo a dřevěné okenice, jejichž nastavením se může poštovna proměnit z moderní prosklené budovy v dřevěnou boudu, a přizpůsobit se tak povětrnostním podmínkám.(str. 35)

 

Autor: Martina Mičková | středa 16.3.2016 21:05 | karma článku: 14,39 | přečteno: 591x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44

Martina Mičková

Poodří - krajina vody

24.2.2024 v 21:15 | Karma: 12,21