Jednoduché nápady, které zvládnou i předškoláci

Který rodič by nepotřeboval mít při ruce knížku, která by mu poradila, jak zabavit jeho dítko? Přesně takovou vám dnes představím.

             Mé děti zlákaly vyobrazené nápady, které uviděly v publikaci nazvané Šikovné ruce. Už samotná barevná obálka knihy láká malé kutily k jejímu otevření. Je na ní vidět jednoduchý pestrobarevný domeček, stromy a jedoucí traktor. Podtitul knihy zní Originální nápady a zábava pro děti. Publikaci vydalo letos nakladatelství Fragment.

               Kniha je rozdělena na dvě části. První přináší nápady, jak si vyrobit z nejrůznějších materiálů razítka. Druhá zpracovává nápady na tvoření z papíru. Vyzkoušeli jsme doma několik uvedených nápadů a můžete se podívat nejen na samotné výsledky, ale i na postup, jak naše výrobky vznikaly.              

              Nejprve musím zdůraznit, že veškerý uvedený materiál, podstatný pro tvoření uvedené v této knize, jde běžně dostupný. Buď ho máte přímo doma nebo ho můžete pořídit v klasickém papírnictví, není třeba nakupovat ve specializovaných výtvarných potřebách. A to je pro rodiče jistě důležitá informace.

              Na první pohled se dětem líbila Přátelská housenka, vytvořená pomocí houbičkových razítek. V publikaci najdete popis postupu krok za krokem včetně barevné fotodokumentace. Jak jsme si vedli v praxi vám přibližují naše fotografie. Na první fotce vidíte pomůcky, které jsme na výrobu housenky potřebovali. Na druhé je ukázka z knihy, na níž je vidět, jak podrobně a pěkně je publikace zpracována.

                                        K doporučeným pomůckám jsem přidala štamprli jako šablonu pro namalování koleček a nožík k vyřezání razítek. Upozorňuji, že s nožíkem může manipulovat pouze dospělá osoba, proto doporučuji, aby razítka vyřezali rodiče nebo vychovatelé a dětem přenechali samotné tisknutí. Razítka jsme poté natřeli temperovými barvami a tiskli. Po zaschnutí barvy jsme přimalovali černým fixem k housence další obrázky a výsledek vidíte sami.

 

 

 

 

 

 

 

 Dalším razítkovým výrobkem, který nás inspiroval, je Houbičková ryba. Do kuchyňské houbičky tentokrát vyříznete rybičku. My jsme trochu experimentovali a kromě klasické ryby vznikl i žralok. Jako podklad budete potřebovat modrý papír a na natírání razítek bílou temperovou barvu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ve druhé části, která pracuje pouze s papírem, je určitě zajímavý nápad na výrobu Rozkvetlých stromků. Kromě barevného papíru a lepidla nespotřebujete prakticky žádný materiál. Budete totiž potřebovat zejména barevné letáky, z nichž si děti samy vystřihnou koruny a kmeny stromů. Ty nalepí na papír a mohou je podle vlastní fantazie nazdobit (jablíčka či ptáčci).

Veškeré nápady uvedené v této knize jsou jednoduché. Zvládly je i předškolní děti, s nimiž jsem je realizovala. Uvedený věk od 5 let tedy zcela odpovídá. Knížku určitě mohu doporučit rodičům malých dětí i jejich vychovatelům.

 

              

Autor: Martina Mičková | čtvrtek 17.7.2014 10:30 | karma článku: 8,68 | přečteno: 538x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44

Martina Mičková

Poodří - krajina vody

24.2.2024 v 21:15 | Karma: 12,21