Jednoduché a krásné nápady na tvoření s dětmi po celý rok

Také potřebujete zásobu uskutečnitelných výtvarných nápadů? Musím upozornit na slovo USKUTEČNITELNÝCH, neboť v knihkupectvích naleznete velké množství nejrůznější literatury plné kreativních nápadů, které bohužel nejsou vždy snadno proveditelné v praxi.

                              Do rukou se mi dostala kniha Ateliér výtvarných nápadů s podtitulem Praktický kalendář tvořivé recyklace. Po prolistování mě napadla jediná myšlenka: „To je ono!“. Jelikož doma vyrábím nejrůznější věci především s dětmi, hledám nápady, které mohou zhotovit zcela samy nebo s mou menší pomocí. Pokud kniha obsahuje návody a fotografie na pohled líbivých výrobků, u jejichž výroby může dítě maximálně tak přihlížet nebo podávat pomůcky, není to podle mě kniha určena k práci s dětmi, ale tvoření pro dospělé. A to se o knize Ateliér výtvarných nápadů rozhodně nedá říct. Obsahuje líbivé fotografie výrobků, jejichž výroba je k mému údivu opravdu jednoduchá a zvládne ji dítě již na prvním stupni základní školy. Ti ještě mladší mohou tvořit jen s malou pomocí rodičů. A výsledek? Ve finále neskutečně krásný. Ale dost bylo chvály, představím vám raději praktické ukázky z knihy.     

                              Knihu napsala Jitka Horová, kvalifikovaná lektorka v oboru lektorování volnočasových aktivit se zaměřením na oblast environmentálního vzdělávání. Výtvarné objekty, které kniha představuje, vytvořila Jitka a Oldřich Horovi. Publikaci vydalo nakladatelství Portál v roce 2008.

                                V knize najdete tipy na tvoření pro všechna roční období. Jsou chronologicky seřazena od ledna po prosinec. Pracovní činnost je propojena s významnými událostmi. Například Dnem světových moří a oceánů je 8.červen. Tato informace je u výrobku Vlny v oceánu. Nechybí ani zajímavé informace  a další možné úkoly. Důležité je, že náměty na tvoření jsou nenáročné na materiál. Veškerý použitý materiál je snadno dostupný, což jistě rodiče ocení.

                                 A co si můžete vyrobit? Mezi zimní náměty patří tučňáci, lední medvěd nebo náramkové hodinky. V jarních měsících se můžete nechat inspirovat slepičkou s vajíčky nebo dopravními značkami. V létě  na vás čeká rybník z kulaté krabičky, loďka se jménem, ozdoby, stojánky a jmenovky na letní stůl či létající balón. Na podzim si můžete pohrát s notami a vyrobit třeba větrný mlýn z ruličky od toaletního papíru.

Zkusili jsme podle návodu vyrobit papoušky na bidýlku. Jak se nám to povedlo, dokládají přiložené fotografie:

 

 

 

Dětem se líbila také výroba nanuků, fantazii se meze nekladou a tak jich vyrobily kolem šedesáti kusů:

Publikaci bych doporučila všem rodičům, ale také pedagogickým pracovníkům a vedoucím výtvarných a rukodělných kroužků. Je skutečně vynikající.

Autor: Martina Mičková | neděle 5.1.2014 19:23 | karma článku: 15,83 | přečteno: 6055x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44

Martina Mičková

Poodří - krajina vody

24.2.2024 v 21:15 | Karma: 12,21