Jak zvládat problematické žáky

Cílem výchovy a vzdělávání současného školství je vybavit všechny žáky souborem klíčových kompetencí. Jedním z typů klíčových kompetencí jsou kompetence sociální a personální.

Rozvoj sociálních kompetencí může být realizován nejschůdněji formou her. Někteří žáci se vůči sobě chovají dosti agresivně. Mnozí nerespektují skupinová pravidla a mají problémy v komunikaci s okolím. Myslíte si, že jsou to ztracené případy? Já se přikláním k využívání všemožných způsobů, jak zvládnout jejich výbušnost, naučit je přiměřenému dialogu a zvládat jejich impulzivitu. Hodně mi pomohla kniha Hry k rozvoji sociálních kompetencí žáků. Vznikla na základě výzkumu rozvoje sociálních kompetencí ve Výzkumném ústavu dětské psychologie a patopsychologie v Bratislavě, jehož zaměstnanci vytvořili program pro žáky 1. stupně základních škol. Autorkou knihy je Elena Lisá s kolektivem. Publikaci vydalo v roce 2010 nakladatelství Portál.

                 V knize si můžete přečíst, jak lze rozvíjet sociální kompetence ve škole prostřednictvím her. Následuje 32 podrobně popsaných her na pět různých komunikačních témat:

Jak se lépe dohodnout

Děkuji, prosím, promiň...

Co dělat, když mě něco naštve?

Mám i jinou možnost?

I hry mají svá pravidla...

 

Vybrala jsem pouze ty aktivity, které vyhovovaly mé skupině žáků. Během her jsem lépe poznala vztahy dětí ve skupině a navíc mě reakce některých mile překvapily. Pro použití her autorky nabádají pedagogické pracovníky, aby nekritizovali názory žáků, nemoralizovali a zejména se ničemu neposmívali.

Hráli jsme například hru Jsem jedno velké ucho, během níž si žáci trénovali paměť a zjistili, že informace, které se k nim dostávají přes celý řetězec lidí, mohou být často zkreslené.

                 Velký ohlas sklidila hra Braň se vtipem, v níž se žáci pokusili konfliktní situaci zahrát humorným způsobem na svou stranu. Ke hře posloužila příloha, v níž jsou obrázky konfliktních situací, které je třeba doplnit. K článku připojuji ukázku z této hry.

Publikace může být skvělým pomocníkem pro vychovatele, učitele i školní psychology.

 

Autor: Martina Mičková | pátek 23.10.2015 5:16 | karma článku: 7,60 | přečteno: 362x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44

Martina Mičková

Poodří - krajina vody

24.2.2024 v 21:15 | Karma: 12,21