Hurá na výlet! Co zkusit lanovku?

Na dvou místech se můžete v naší republice šplhat lanovkou pozemní, čtyřikrát se můžete vznášet ve vzduchu kabinkovou lanovkou, najdete zde stejný počet velkých kabinových lanovek a ostatní jízdy obstarávají sedačkové lanovky. Věděli jste to?

Celá čtyřicítka zajímavých výletů naplánovaných od A do Z je součástí publikace Nejkrásnější výlety lanovkou. Publikaci s aktuálními informacemi vydalo letos Universum. Výlety jsou naplánovány pro pěší turisty a podají důležité informace rodinám s malými dětmi. Hlavně těm, které používají ještě kočárek. Dozví se, který úsek trasy je sjízdný pro jejich vozítko a jaké trase se mají s kočárkem raději vyhnout. Uvedu příklad:

38. výletem je v knize pěší túra Do idylických Zadních hor. Pod tímto názvem se skrývá výlet na malebný horský hřeben mezi Bílým Křížem a Bumbálkou v Moravskoslezských Beskydech. Dočtete se, jak je trasa náročná (délka, převýšení), zda se dá absolvovat na vozíčku a s kočárkem (celá nebo jen část) a zda na ní „potkáte“ restaurační zařízení, kde se budete moci občerstvit. Popis trasy začíná na parkovišti v Bílé, pokračuje jízdou na čtyřsedačkové lanovce Zbojník (nechybí podrobné informace o typu lanovky, datum jejího uvedení do provozu, je uvedena délka lanovky, převýšení, počet sedaček, údaj kolik dokáže přepravit za hodinu osob a nechybí ani provozní doba). Popis trasy je doplněn o fotografie z cesty s velmi detailními popisy, co lze na daných místech shlédnout a končí opět na parkovišti v Bílé. Za velmi důležité považuji, že u každého výletu je zobrazena mapka s vyznačenou trasou.

               Stejným způsobem je popsáno i dalších 39 výletů po celé naší vlasti. V závěru publikace je praktický abecedně řazený rejstřík zeměpisných názvů.

Technické informace o lanovkách zaujmou především tatínky. Knihu bych doporučila jednoznačně všem, kdo mají rádi pěší turistiku a jsou rádi, když se při chození po horách občas svezou. Může velmi dobře posloužit rodinám s malými dětmi a osobám se sníženou pohyblivostí.

Autor: Martina Mičková | středa 8.4.2015 15:41 | karma článku: 4,86 | přečteno: 250x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44

Martina Mičková

Poodří - krajina vody

24.2.2024 v 21:15 | Karma: 12,21