Dobrý den, dobrý den, bába letí komínem...

Děti nemusí zaujmout jen beletrie s oblíbenými hrdiny. Věříte, že i lidová poezie se dá podat takovým způsobem, že ji budou vaše ratolesti přímo hltat?

Rozverně pojmenovaná knížečka Mistr sportu skáče z dortu je plná dětských rčení, jež patří do lidové slovesnosti. Je založena na hře se slovíčky. Mnoho z nich doprovázelo mé vlastní dětství, avšak některá slůvka nebo celé verše znám „trochu jinak“, na což sám autor publikace, Jan Nejedlý, upozorňuje. V knize jsou říkadla uspořádána od nejjednodušších až po složitější veršové útvary.

        Říkadla, rozverné průpovídky, lidové písničky či rozpočítadla jsou důležité pro nejmenší čtenáře zejména tím, že je učí vnímat poezii jako přirozenou součást života. Někdo se zeptá: „Cože?“ a dítě napadne odpověď: „Vidličky a nože, skákaly po dvoře, honily kuchaře!“

Kdo by neznal Povídačky bez konce? To jsou takové básničky, které nikdy nekončí: Pes jitrničku sežral, kuchař ho zabil, vykopali mu hrob a na něm byl nápis, že pes jitrničku sežral....Tyto povídačky, které zlidověly, jsou samozřejmě ve verších, snadno zapamatovatelných pro děti i dospělé.

Rozverné říkánky z této knihy zaujmou svou hravostí a humorem, jež je dětem natolik blízký, že budou veršíky se zájmem po vás opakovat a snadno si je zapamatují – hlavně ty, v nichž někdo padá do hnoje, čůrá, prdí nebo někdo někoho rozmačká či zasedne.

Neméně důležitou úlohu sehrávají v publikaci veselé a nesmírně vtipné ilustrace Jaromíra Plachého. Knížka je určena dětem předškolního věku i základní školy. Vyšla letos v nakladatelství Meander v edici Modrý slon.

A na závěr trochu ukázek, které vám obsah knížečky ještě více přiblíží (Viďte, že je znáte?):

„Ženich, nevěsta                   

spadli do těsta.

Nemohli je dostat ven,

tahali je traktorem.“

 

 „Cukr, káva, limonáda,

ČAJ,RUM,BUM!"

 

 

Autor: Martina Mičková | pondělí 10.11.2014 9:51 | karma článku: 13,87 | přečteno: 3619x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44

Martina Mičková

Poodří - krajina vody

24.2.2024 v 21:15 | Karma: 12,21