Co jsme četli před usnutím

   Komu by se chtělo spát, když jsou prázdniny a venku je dlouho světlo? Co zkusit pohádky! Uděláte dětem radost!
knizka

Přečetla jsem již spoustu dětských pohádkových knížek. Mnoho z pohádek mě chytlo u srdce. Jako jednu z nejdojemnějších bych vyzvedla tu o kašpárkovi, který byl smutný, protože děti v domě, kde ležel v prachu na půdě, už vyrostly a nikdo si s ním nechtěl hrát. Přestěhovaly ho i s loutkovým divadlem na půdu. Zpočátku hrával představení aspoň pro staré kufry a zaprášené truhly, nebylo to ale ono. Děti kluka, kterému kdysi hrával, měly jakousi malou krabičku, kterou pořád mačkaly anebo se dívaly na bedýnku, ve které běhaly barevné obrázky. Každý malý čtenář pochopí, o jaké předměty se jedná, neboť je má doma také...Jak se události seběhly, že se stal kašpárek opět veselým, prozrazovat nebudu.

          Tato a dalších devatenáct pěkných pohádek čeká malé čtenáře v knize nazvané Pohádkové uspávanky. Napsala ji oblíbená autorka dětských knížek Zuzana Pospíšilová.

S literárním půvabem sobě vlastním představuje malým dětem skřítky, princezny, víly i čaroděje. Hejno vlaštovek usedá na dráty elektrického vedení, které symbolizují notovou osnovu, maminka s dcerou shánějí pro babičku retro čajovou konvičku, župánek umí vykouzlit krásné sny a pokud přečtete dětem všechny pohádky jako já, dozví se, co je to spinkulinka. Knihu vydalo letos nakladatelství Grada ve své značce Bambook určené dětské literatuře. Publikaci bych doporučila k předčítání nejmenším posluchačům od pěti let věku. Pohádkové příběhy jim mohou pomoci ke snadnějšímu usínání a některým třeba přivodí i kouzelná noční dobrodružství.

Ukázka z pohádky Čajová konvička:

Ve větším městě bylo obchodů opravdu více, ale ani v jednom z nich konvici neměli. Eliška byla smutná a navíc ji bolely nohy. Když už se chystaly na zpáteční cestu, prošly kolem starožitnictví a maminka navrhla, že by se tam mohly podívat. (s. 86 – 87).

pohadka
ukazka

 

Autor: Martina Mičková | úterý 19.7.2016 21:53 | karma článku: 13,15 | přečteno: 342x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44

Martina Mičková

Poodří - krajina vody

24.2.2024 v 21:15 | Karma: 12,21