Co číst dětem před usnutím

Patříte k rodičům, kteří čtou dětem před spaním pohádky? Nebo je svěříte do „péče“ televize či dvd přehrávače? Pokud jim pravidelně čtete nebo se o to alespoň snažíte, pak vás možná bude zajímat, jaké pohádky vybrat.

          Zamýšleli jste se nad tím, co dětem před usnutím přečtete a nebo vezmete zavděk rozečtené dětské knize, kterou si vaši potomci prohlíželi během dne? Jste-li přemýšliví rodiče, nebude vám to jedno. Než děti usnou, určitě budou ještě přemýšlet. V hlavě jim budou doznívat poslední věty rozečteného příběhu, proto by měl být uklidňující a nikoliv znepokojující. Neměl by děti postrašit ani příliš rozdovádět. A hlavně by neměl být moc dlouhý… Existují ale knížky, které všechna tato vaše předsevzetí o dětské četbě před spaním splňují? Ano. A my jsme je právě doma přečetly. To, že nyní budu hledat další knížky, které budou pro mé děti vhodné na poslední minutky před spaním je druhá věc, ale napíšu alespoň o těch, které se líbily nám.

           Pohádky pod polštář je kniha, jež naprosto splňuje požadavek na délku pohádek před spaním. Krátké a přitom vtipné pohádky s dobrým koncem určitě nenavodí vašim ratolestem zlé sny. Jsou rozčleněny na několik částí, podle toho, jakému tématu se věnují: Pohádky z lesa, Pohádky o zvířátkách, Pohádky o autech, O princeznách, Neposlušné pohádky, Strašidelné pohádky, Nebeské pohádky a Pohádky ze školky.

Mé děti zaujala pohádka nazvaná Lesní lanovka. Vypráví o zvířátkách, která se na podzim uložila k zimním spánku. Jakmile se hřejivými paprsky na jaře probudila, zjistila, že na místě lesní pěšinky došlo ke změně. Pěšinka se změnila v silnici, po níž jezdila hlučná auta... Přebíhat tuto cestu by bylo pro zvířátka moc nebezpečné a proto zkonstruovala lesní lanovku:

„ Z jedné strany na druhou natáhneme provaz, který přivážeme vysoko na stromech. K lanu připevníme kabinu z dutého kmene a můžeme se bez obav převážet z jedné strany na druhou.“ ( str. 47)

Mé děti tento pohádkový příběh oslovil natolik, že o něm příští den namalovaly obrázek, který přikládám.

Další soubor krátkých pohádek, které bych doporučila jak rodičům, tak učitelkám v mateřských školkách, obsahuje kniha pojmenovaná Pohádky před spaním. Rovněž v této publikaci jsou pohádky seskupeny tematicky do oddílů s těmito názvy: Kouzelné pohádky, Pohádky o zvířátkách, Pohádky pro zlobidýlka, Letní pohádky, Zimní pohádky, Strašidelné pohádky, pohádky z pokojíčku a Pohádky pro kluky.

            Obě knihy mají mnoho společného: napsala je populární spisovatelka dětských knih Zuzana Pospíšilová, vyšly v nakladatelství Portál, jsou nádherně barevně ilustrované, a co je nejdůležitější – jsou vhodné pro předškolní děti na čtení před spaním.

Autor: Martina Mičková | sobota 8.11.2014 21:48 | karma článku: 6,27 | přečteno: 290x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44

Martina Mičková

Poodří - krajina vody

24.2.2024 v 21:15 | Karma: 12,21