Bubákov

Děti mají rády tajemno a pohádkové postavy. Vánoční svátky jsou obdobím zaplněným pohádkami. Ani u nás nechyběly příběhy s nadpřirozenými jevy, které se odehrávaly v prostředí kamenného hradu.

Hlavní hrdina knihy Bubákov, bubáček Bubajzlík, se vylíhl ze sněhu těsně před neznámým kamenným hradem. Ten není ani na mapě, protože stojí v místě, kde nikdy nikdo nebyl, a tak ho do mapy ani nemohl zakreslit. V hradě se svítilo a vchod střežila podivná stráž – mouchy ve svetrech z ovčí vlny. Bubáčkovi začala být zima. Mouchám bylo také chladno, zajímaly je jen jejich zmrzlé sosáčky a malého bubáčka si ani nevšimly. Ten se protáhl okénkem, odkud se linula lahodná hřejivá vůně:

„ ... Jenže jak se protahoval okénkem, uklouzly mu tlapky umáčené od sněhu. A bubáček padal a padal a pak to najednou žbluňklo a on cítil, že se propadá do něčeho teplého a sladkého. Plácal se v tom a viděl, že je to celé čokoládově hnědé. Chutní to moc dobře, pomyslel si v jednu chvíli. Ale plácal jako o život, aby se z toho dostal ven. Vtom ucítil, že ho uchopila nějaká cizí ruka, vytáhla ho z té hmoty a postavila na stůl. Bubáček si promnul oči zalepené tou čokoládovou dobrotou.“ (str. 9 – 10).

A tak se bubáček seznámil s čarodějnicemi Jitrnicí, Metrnicí a Drátenicí. Postupně se spřátelil i s dalšími obyvateli, nejvíce však s netopýrkem Pýrkem, s nímž podnikal nejroztodivnější dobrodružství a odhalil tajemství celého hradu.

Mým dětem se příhody malého bubáčka velmi líbily a těšily se na každou další kapitolu. Podtrhla bych zejména poutavé ilustrace kreativního výtvarníka Václava Ráže.

Knihu Bubákov s podtitulem Bubajzlík a tajemný hrad vydalo nakladatelství Grada Publishing pod značkou bambook věnovanou dětské literatuře. Autory jsou Renata Petříčková a Michal Vaněček. Kniha je určena čtenářům od sedmi let.

 

Autor: Martina Mičková | pátek 29.12.2017 10:04 | karma článku: 8,78 | přečteno: 281x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44

Martina Mičková

Poodří - krajina vody

24.2.2024 v 21:15 | Karma: 12,21