Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Jiri Kram

13. 6. 2009 18:05
Tato strana tu chybela

jak ukazaly volby. Ceska spolecnost je pokud si to promitneme do matice roztristena na ctyri kvadranty, ktere dokazaly obsadit existujici strany. Tradice, krestastni = KDU, Jistoty a soc spravedlnost = CSSD, svodobny trh a prosperita = ODS, socialisticke videni sveta = KSCM. Vse jsou vsak extremy, ktere jak se ukazalo jsou neatraktivni pro 75% volicu. Kdy nova strana TOP 09 predevsim vezme ty stredove volice co nyni nemeli koho volit a liberaly, ano ubere i pravicovy i levicovym stranam, ale neni problem pokud po mnoho letech se zde prosadi nekdo novy. Protoze i kdyz Kalousek a Schwarzenberg nejsou novi, jsou to osobnosti a proto je lide budou volit. Navic oni se nebudou paktovat s komunisty, to by bylo proti slechtickym zasadem p. knizete, takze jsou nadeji pro demokracii. Proto mam z teto strany radost.

0 0
možnosti
PV

Alcator

12. 6. 2009 10:16
Mýlíš se

Pro momentálně prohrávající "pravici" je výhodnější, když v parlamentu budou čtyři strany (z toho dvě pravicové), i kdyby nakrásně nová strana TOP 09 "jen" kradla hlasy ODSce.

Jiné by to bylo, kdyby ODS volby vyhrála, ale to v tuto chvíli nevypadá jako pravděpodobnější než prohra.

jde totiž o to, že při d'Hondtově systému je o něco málo výhodnější, když se o určité penzum hlasů podělí dvě strany, než když je má všechny jedna -- pokud se nejedná o stranu vítěznou.

Krom toho, ODS je pro mnohé lidi nevolitelná kvůli svému vedení, a je docela klidně možné, že tito lidé dají "šanci" novému uskupení, asi podobně, jako před 3 roky dali šanci Straně zelených, nebo svého času Unii svobody.

Lidé totiž chtějí věřit, že je změna k lepšímu možná. A protože ODS zjevně nehodlá tuto změnu udělat uvnitř sebe samé tím, že by Hulváta vyprovodila se slovy "už se nevracej", tak lidé zkusí dát šanci někomu jinému.

0 0
možnosti
PV

Alcator

12. 6. 2009 10:20
Re: Mýlíš se

(poznámka -- mírnou výhodnost rozdělení hlasů na dva subjekty jsem si otestoval na vzorovém výpočtu mandátů; samozřejmě záleží na tom, jak budou hlasy rozděleny v krajích, což už se mi simulovat nechce. Rozdíl není velký, cca 2%, ale ono to může být dost zásadní v případě, že by vládní koalice chtěla měnit ústavu...)

0 0
možnosti
AK

Tonda Brno

12. 6. 2009 10:08
Pane,

Myslím, že se těžce mýlíte. Pokud by jste si před psaním přečetl některé diskuze, tak by jste viděl, že tato strana by mohla mít docela vysokou podporu. A pokud by se ještě domluvila třeba se starosty, EDS a třeba VV, tak by to mohlo být i přes 15%.

Jak je zatím vidět, tak stávající malé strany se potácejí pod 5% hranicí, takže je potřeba, aby nějak sjednotili a toto by mohl být ten správný impulz.

Uvidíme po nějakém průzkumu, kde už bude tato strana zahrnuta. Možná se budete divit.

A že se to nejvíce nelíbí levici? No bodejť by se jí to nelíbilo. Doteď jí roztříštěná pravice pěkně nahrávala a oni si libovali, jak udělají koalici čSSD + KSčM a takhle by z toho mohlo sejít.

0 0
možnosti
M

Martin-P

12. 6. 2009 16:24
Re: Pane,

Rád bych se mýlil a divil. US měla taky obrovské preference, když vznikla. A věřím, že i TOP je zpočátku bude mít. Je to výsledek počátečního nadšení. Pak to bude klesat a ve volbách dostanou ještě míň než v průzkumech. Viz. SZ, která před volbami 2006 očekávala nad 10% a nakonec sotva prolezla. Navíc US se chytla, protože se něco opravdu dělo (krize v ODS). Teď se neděje nic. A taky malé strany ve sněmovních volbách dostanou mnohem míň než v evropských, kde nejde o vládu. Však uvidíme...

0 0
možnosti
RS

Nishmitha

12. 6. 2009 9:59
Příliš kritické hodnocení.

Zvláště po prvním dnu od oznámení existence TOP 09. Nezapřete typického českého kritika, který již nyní ví, že to bude k ničemu, stejně to nebude fungovat a co od nich tak asi můžeme čekat, když jsou tam ti co už jinde byli a stejně jim jde o koryta. (To zase tvrdí jiní kritici). Odpovězte si na otázku zda nová, neokoukaná tvář přitáhne nerozhodnuté, kde ji vezmete a jaký bude mít program. Do politky každý nechce, jdou tam lidé co mají hroší kůži, touhu po moci a dávku excentričnosti. Vyčítat jim okoukanost je nesmysl, to není móda. Naopak zkušený politik jako je Kalousek má větší šanci se v intrikách  politického života  orientovat. Na politických stranách mne zajímá program a vliv na tuto zem. Zda to bude moderní stát, který co nejméně bude zasahovat do mého života a nebude plýtvat penězi na lenochy. To TOP 09 nabízí. Volič by se měl oprostit od výčitek politkovi, že mu jde o koryto nebo zase, že se nechová jako Mirek Dušín. Historie takového politika nezná.

0 0
možnosti
AK

Tonda Brno

12. 6. 2009 10:12
Re: Příliš kritické hodnocení.

Pochopitelně pokud by novou stranu založil nějakej Franta Novák, kterého nikdo nezná, tak nemá sebmenší šanci na úspěch. Takže to nutně musí být nějaká již známá osoba.

0 0
možnosti
PK

gesslish

12. 6. 2009 9:42
no nevim

Kdyby kvůli ničemu jinýmu, tak kvůli evidentní snaze stabilizovat státní finance je bude hodně lidí volit. Já koneckonců taky.

0 0
možnosti

mira232

12. 6. 2009 9:49
Re: no nevim

sockomousi(lide s malym iq  bez logickeho uvazovani) je volit nebudou s tim nepocitej. nebo si snad predtim volil cssd nebo kscm? 

0 0
možnosti
LV

Morland

12. 6. 2009 9:26
Ehm

web nechybí: http://www.top09.cz

0 0
možnosti
M

Martin-P

12. 6. 2009 16:09
Re: Ehm

Myslel jsem samozřejmě v názvu.

0 0
možnosti
JK

Majkyho_pupik

12. 6. 2009 9:12
nevim kde jste vzal domyslivost

hazarederstvi mozna, ale to k politice nekdy patri. Myslim, ze sance tahle strana ma, pokud se ji podari spojit se jeste s nejakym silnejsim subjektem SNK,ED,Suverenita...ODS se jasne presunuje do pravostredu. Tam ma sanci ulovit mnohem vice volicu, nez jako strana ciste pravicova. A tim padem zustava prostor pro mensi ciste pravicovou stranu. jak rikam sance maji, na volbu ODS nema jiz mnoho lidi zaludek a Schwarz je nejpopularnejsi politik v zemi. je to priziniva kombinace

0 0
možnosti
S

sadlomaslo

12. 6. 2009 9:11
tady se někomu pořád něco nelíbí....

- jenže oni se do parlamentu v pohodě dostanou - je to alternativa pro ty, co nesnášejí Paroubka a ODS 8-o

0 0
možnosti
JK

Majkyho_pupik

12. 6. 2009 9:14
Re: tady se někomu pořád něco nelíbí....

lide kteri maji paroubka plne zuby budou spise volit KSCM nez pravicovou stranu. ale jinak souhlasim. tahle strana muze byt silnou alternativou pro volice pravice a stredu, kteri nechteji a nebudou volit ODS a takovych je relativne hodne

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

12. 6. 2009 9:06
Politické strany u nás jsou v krizi

to je prostě fakt, který je potřeba si uvědomit, než začnete hodnotit dění na politické scéně. Tato krize politických stran generuje strany nové, politici i dosud nepoliticky aktivní občané se snaží najít pro sebe vhodné řešení. :-/

Další důležitá věc je uvědomit si příčiny krize politických stran. Podle mě je to předevěím nedostatek sebereflexe. Špičkoví politici i jejich straničtí kolegové si prostě neuvědomují, jak jejich excesy působí na voliče a že už se stávají nevolitelnými. Tito lidé nepochopí, že už měli odejít, a jejich straníci nechápou, že je dávno měli odvolat.

-

Otázkou zůstává, jestli si toto uvědomují i zakladatelé nových stran. Pokud ne, zakládají je zbytečně. V případě TOP09 mi připadá, že zrovna Kalousek už by se ve vrcholové politice pohybovat neměl. I když své "kauzy" ustál poměrně zdařile, pořád zůstává spíše image prohnaného intrikána než čestného člověka.

0 0
možnosti
M

Martin-P

12. 6. 2009 16:44
Re: Politické strany u nás jsou v krizi

Myslím, že každá strana, která uspěje, se korupci nevyhne. Etablované strany by však měly mít vnitřní očistné mechanismy. Je zde spousta lidí, kteří mají na dobré pověsti zájem. Naopak malá strana, zlvášť když je jen na jedno použití, se může stát kořistí malé skupinky lidí, kteří ji zneužijí jen k vlastnímu prospěchu - viz. US. Když se dostanou do funkcí, ale vyhlídky na znovuzvolení jsou chabé, nikdo už je nekoriguje a až do konce funkčního období mohou kořistit. Každopádně stále nové zakládání stran je znakem nezralosti demokracie a ve vyspělých zemích není standardní.

0 0
možnosti
F

fox10

12. 6. 2009 8:59
hmm

Ono fungovat ve straně, která je ve vedení prorostlá skrznazkrz lobbismem mezi sebou, je težké prosadit jakoukoli novou myšlenku. Pak je lepší vypadnout a s novými lidmi (myslím tím - se stejným myšlením, jako já) si založit něco nového. Jaký bude její volební výsledek pak už je věc jiná. Základní myšlenky nejsou blbé, ale jestli v tomhle státě, který je zblblý Potroubkovým populismem (k němuž se nakonec "musela" připojit i ODS) tyhle idee uspějí, tot ve hvězdách...

0 0
možnosti
KA

krabi

12. 6. 2009 9:04
Re: hmm

pokud by šlo o propojení lobistů tak to by Kalouskova strana asi byla "jedničkou", v TOP09 kromě navzájem propojených mafiánů zatím nikdo jiný není...R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1090x
Jsem rodilý Brňák, moravský patriot a český vlastenec. Momentálně pracuji pro Evropskou komisi, kde mám na starosti prosazování účinnějších opatření pro boj s korupcí zejména při správě fondů a dalších finančních prostředků EU.
I proto, že vidím nedostatky veřejné správy zblízka, podporuji pravicovou politiku malého, úsporného, ale silného státu, širokých individuálních práv a odpovědnosti občanů, jakož i spojenectví s nejvyspělejšími demokraciemi Západu... u nás tedy politiku ODS.

Seznam rubrik