Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fischer něco udělat musí!

Levice opět nerespektovala dohodu s vládou a ODS, a tak dosáhla svých cílů podvodem. Přičemž k levici už rozhodně počítejme i Stranu zelených a KDU-ČSL, které se ve snaze získat pár kritických procent do voleb uchylují k bezbřehému populismu ve stylu ČSSD a KSČM, tedy: "před vobami přihodíme svým potenciálním voličům, abychom jim po volbách totéž - plus úroky (je to na dluh) - zase sebrali (samozřejmě nějak skrytě, aby si toho nevšimli)".

Jo!

Ta dohoda spočívala v maximální výši rozpočtového deficitu, s kterou Fischer spojil existenci své vlády (pamatujete?) a ODS podporu tohoto kabinetu. Těch dohodnutých 163 miliard v prvním čtení však nová levicová většina nyní navýšila o dalších 12 miliard jednoduchým trikem. Vyrabovala pokladničku těm, kteří mají na peníze zákonný nárok (např. důchodcům), a tím donutila budoucí vládu někde si na to vypůjčit - navíc k těm 163 miliardám, na které si už budeme taky půjčovat.

Jan Fischer má několik možností. Nejlépe by bylo, kdyby splnil slib a za těchto podmínek by podal demisi celé vlády. Nakonec máme v parlamentu novou levicovou většinu, která jistě ráda převezme odpovědnost za svoje rozhodnutí a půjde svoje dluhy řešit.

Pokud to neudělá, může alespoň vyhodit ministry stran, které ho podrazili. Na jejich místa ať jmenuje skutečně nezávislé odborníky, kteří se pokusí alespoň zmírnit dopady dalšího zadlužování v rámci svých resortů. Jinak hrozí, že bude toto levicového rozhazování před volbami jenom gradovat. Vládu by to jistě nijak neohrozilo. ČSSD si totiž nemůže dovolit vládu shodit: bylo by to už podruhé během roku, kdyby tak učinila bez ochoty do ní vstoupit, což si netroufne.

Anebo co takhle respektovat schválený rozpočtový rámec a ty důchody, nemocenskou apod. snížit o částky přesunuté jinam? To by jistě bylo nespravedlivé a také právně napadnutelné, takže by to stát v důsledku stálo ještě mnohem víc. Vláda by ovšem třeba mohla důchodcům poslat následující dopis: "Vhledem k rozhodnutí Poslanecké sněmovny za podpory ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a SZ není jisté, zda bude od října dost peněz na důchody. Věříme, že budoucí vláda zajistí nezbytné prostředky formou půjčky, ale není možné garantovat, že nám někdo ještě půjčí. Proto radíme dopředu si odkládat z důchodu na případné pokrytí výpadků ze strany státu."

Pokud se nestane nic, měla by ODS odvolat podporu této vlády jako celku. Přestože jsou to právě její ministři (Fischer, Janota), kteří zodpovědnou politiku prosazují. Vláda jako celek je však loutkou v rukou levice. Nechť je tato situace také varováním před velkou koalicí v situaci, kdy má levice ve sněmovně většinu.

Autor: Příborský Martin | pátek 11.12.2009 13:11 | karma článku: 25,97 | přečteno: 956x
  • Další články autora

Příborský Martin

Kde a jak volit (Karla ;-))

Tato kampaň je dramatičtější než hollywoodský akční film. Jako bychom byli někde v prostřední části příběhu, kde zlosyn získává převahu několika zákeřnými útoky, lžemi, podrazy a spojenectvím s dalšími mocnými padouchy. A náš hrdina je zdánlivě přemožen.

22.1.2013 v 10:18 | Karma: 12,00 | Přečteno: 518x | Diskuse| Ostatní

Příborský Martin

Korupce - Češi jsou optimisté!?

V návalu znechucujících korupčních skandálů, které se poslední dobou valí českými médii, mě alespoň jedna zpráva příjemně překvapila. Podle průzkumu Evropské unie jsou Češi jediní v EU, kteří převážně věří, že korupce není nevyhnutelnou součástí života společnosti.

20.2.2012 v 14:32 | Karma: 11,21 | Přečteno: 668x | Diskuse| Ostatní

Příborský Martin

Tomáš Julínek for senator!

Nehodlám zde vyzdvihovat zásluhy pana senátora Julínka o reformu zdravotnictví či jeho volební program, i když s nimi osobně souhlasím. Bez ohledu na to, co si kdo myslí o poplatcích a o reformě obecně, se domnívám, že lidé jako Tomáš Julínek do politiky patří.

21.10.2010 v 7:42 | Karma: 16,64 | Přečteno: 869x | Diskuse| Ostatní

Příborský Martin

Co chceme, nové strany nebo nové lidi?

Nejlepší odpovědí je asi staré, dobré a prověřené. Je ovšem pochopitelné, že tam, kde stávající politické reprezentace pozbyly důvěry, obracejí se lidé k něčemu novému. Je ale iluzorní hledat spásu v nových stranách v představě, že tím vybíráme i nové politiky. Nepíšu tento text před volbami, abych pohanil soupeře ODS na pravici, ale abych vysvětlil způsob politiky, jenž považuji za dlouhodobě přínosnější a který jsem se tedy rozhodl podpořit.

14.10.2010 v 8:06 | Karma: 8,07 | Přečteno: 673x | Diskuse| Ostatní

Příborský Martin

O jiné, ještě nehoráznější stávce

Včera se v Bruselu konala velká stávka odborových svazů proti úsporným opatřením evropských vlád, o níž široce informovala média i místní blogeři. V jejím stínu však trochu zapadla ještě jedna stávka, která se odehrála o den dříve také v Belgii. A zaslouží pozornost snad ještě větší.

30.9.2010 v 12:18 | Karma: 27,52 | Přečteno: 1503x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1090x
Jsem rodilý Brňák, moravský patriot a český vlastenec. Momentálně pracuji pro Evropskou komisi, kde mám na starosti prosazování účinnějších opatření pro boj s korupcí zejména při správě fondů a dalších finančních prostředků EU.
I proto, že vidím nedostatky veřejné správy zblízka, podporuji pravicovou politiku malého, úsporného, ale silného státu, širokých individuálních práv a odpovědnosti občanů, jakož i spojenectví s nejvyspělejšími demokraciemi Západu... u nás tedy politiku ODS.

Seznam rubrik