Zrušme slovo politik

Slovo politika (z řeckého polis – město, politiké techné – správa obce) je mnohoznačný pojem obvykle označující proces a metodu rozhodování určité skupiny lidí s pluralitními zájmy a názory.

SLOVO POLITIKDatabáze Google

Tento obecný význam slova je uváděn do života v každé stabilní demokratické zemi. Do rámce pojmu politika přiřazujeme jedince, který tento obsah naplňuje tedy politik.
Jedinec, tedy politik je osoba angažovaná v ovlivňování veřejných pravidel a rozhodování. Jako státník se pak označuje povětšinou politik, který je zkušený a respektovaný na národní či mezinárodní úrovni.
Jde tedy o veřejnou službu, jde o zaměstnání, chcete-li práci jako každou jinou. Pouze s tím rozdílem, že výsledky práce politika jsou veřejným majetkem. Činnost volených politiků sleduje každý volič i nevolič. Prostřednictvím politického uskupení prosazuje každý politik určitý program, který je méně či více blízký občanům.
Výstupem každé soutěže je dle pravidel určit vítěze. Soutěž zvaná volby je barometrem úspěchu v prosazování, rétorování a realizování té či oné linie. Nebo politického názoru. Vynechme směry. Východní, západní, severní, jižní, levicový či pravicový.
Právě občan u volební urny dává vítězům i poraženým známky na závěrečné vysvědčení. Politikové následně musí, a to je základem politické etiky, realizovat v praxi své volební sliby.
Z teoretické roviny se vraťme do české kotliny. Známe vítěze i poražené předčasných voleb. Známe jména zvolených zástupců stran do Poslanecké sněmovny.
Bohužel také slyšíme a vidíme neskutečné politické přehmaty a lži, které zástupci vítězů předvádějí.
Vrcholní zástupci (politikové) úspěšných stran vzkazují nám voličům, občanům Čech, Moravy a Slezska:
"Váš hlas je v propadlišti dějin. My NADlidé, NADpolitikové Vás už k prosazování svých osobních, mocenských zájmů nepotřebujeme."
Pánové a dámy, máte pravdu. V naší, ještě nedospělé demokracii není potřeba MALÉHO, NEVÝZNAMNÉHO, NAIVNÍHO voliče.
Pro další období navrhuji zrušit svobodné volby. Zrušit slovo POLITIK v českém prostředí.
Volby nahraďme výběrovým řízením. Pravidla nechť si určí ti, kterým se dříve říkalo politikové, nově bych zavedl význam OBCHODNÍK, HANDLÍŘ nebo ŠMEJD.
Pod čarou dodávám, že do této změny by bylo dobré zařadit i politického prezidenta. Jeho funkci bych nazval HRADNÍ INTRIKÁN.

Autor: Pavel Maršík | pátek 1.11.2013 10:43 | karma článku: 9,11 | přečteno: 255x
  • Další články autora

Pavel Maršík

Najdi si svou pravdu

20.10.2021 v 22:52 | Karma: 6,78

Pavel Maršík

Od Husáka k Zemanovi

19.10.2021 v 8:17 | Karma: 24,59

Pavel Maršík

Smutný konec Prezidenta republiky

15.10.2021 v 9:48 | Karma: 23,41

Pavel Maršík

Filipe Pešáne, jako sorry

2.6.2021 v 9:53 | Karma: 4,40