ZOH nebo co to bude?

Jen několik dnů dělí svět od zahájení Zimních olympijských her v Soči. Sportovci ze všech účastnických zemí naplňují olympijskou vesnici.

Autor projektu ZOH 2014Databáze: Google

Putinovi se plní sen. Za jeho vládnutí uspořádá Ruská federace zimní hry. Udělal pro to možné i nemožné. Finančně zainteresoval a zaúkoloval MOV, kde že se mají hry roku 2014 konat. Zapojil a významně spolupracuje s místními oligarchy. Nabídl prostřednictvím budování sportovišť práci tisícům nezaměstnaných dělníků (opomenul ovšem kontrolovat vyplácení mezd), dal zakázky desítkám firem (neřešil, po česku řečeno, jejich tunely).
Dokonce šel tak do takových detailů, že nechává otrávit potulující se psy a kočky v celém regionu. Nemá problém veřejně prohlašovat, že Zimní olympijské hry 2014 budou zcela jistě bezpečné (zapomněl ovšem dodat, že lidská práva v Rusku mají zcela jiný význam slova než v demokratických státech světa).
Autor megalomanského projektu dokonce udělal gesto a propustil některé politické vězně, aby zavřel ústa hlídačům liských práv za hranicemi Ruska.
Slovy českého velvyslance v Moskvě, pokusného kosmonauta komunistické éry v Československu V. Remka jsme se mohli dozvědět, že je legitimní, když budou dodržována doporučení pořadatelů her. Například, žádné transparenty v jiném jazyce než pořadatelském, žádné vlajky atd. Prostě oslava sportu po rusku.
Ještě neproběhl úvodní ceremoniál mezi pobřežím Černého moře a úpatím Kavkazu a je zcela zjevné, že se uskuteční sportovní podnik, který bude oslavovat ruskou moc, velikost a mimořádnost. Nepůjde o jednoznačnou oslavu sportu, která je mottem olympismu. Cíle současných Olympijských her, letních či zimních jsou zcela v jiné rovině. O to alarmující je, že vedení Mezinárodního olympijského výboru opomíjí základní lidské hodnoty, svobodu jedince, demokracii.
Vnitřně cítím, že tyto hry budou mít i politické pozadí. Tím, že se ze Soči stala polovojenská základna, kde za zdmi olympijské vesnice nejsou vojáci, ale sportovci si nesou ti co určili místem ZOH Rusko plnou odpovědnost za případné extrémní činy těch co budou brát účastníky jako prostředek k prosazování svých ekonomických, politických a jiných cílů.
Budu přát všem účastníkům, aby se v průběhu her, mohli soustředit pouze na sport a vytvářeli fanouškům co nejkrásnější a nejhodnotnější výkony.

Autor: Pavel Maršík | pondělí 3.2.2014 12:36 | karma článku: 8,88 | přečteno: 757x
  • Další články autora

Pavel Maršík

Najdi si svou pravdu

20.10.2021 v 22:52 | Karma: 6,78

Pavel Maršík

Od Husáka k Zemanovi

19.10.2021 v 8:17 | Karma: 24,59

Pavel Maršík

Smutný konec Prezidenta republiky

15.10.2021 v 9:48 | Karma: 23,41

Pavel Maršík

Filipe Pešáne, jako sorry

2.6.2021 v 9:53 | Karma: 4,40