Tradiční léčba hudbou, doporučuji Německo

Nejsem aktivní hudebník, ale jsem citlivý hudební posluchač. Umím hudbu používat dle nálady, složení společnosti, psychického rozpoložení. To je dar, vhodná hudba je prostě skvělý prostředek pro různé životní situace.

MTV Unplugged mit Hotel Atlantic Web Udo Lindenberg

V tomto textu bych rád napsal o zvlášní přízni k německé hudební scéně. Je jisté, že angličtina je mateřským jazykem hudby. Není ovšem špatné si vychutnávat v našem případě básnické texy v češtině. Já jsem ještě trochu nenormální v tom, že mám v oblibě německou produkci. Za bolševika jsem si v tehdejším východním Německu zakoupil LP skupiny Puhdys. Amiga, jak se jmenovalo hudební vydavatelství NDR si tuto sestavu hýčkalo a jejich desky lisovalo v desetitisícových sériích. Nemění to nic na tom, že se mi obsah jako mladíkovi líbil.
Po revoluci a otevření všech hudebních kanálů jsem si zařadil do svých oblíbenců další ze spojeného Německa.
Kolínské BAP, kteří jsou kapelou rockovou a zároveň zachovávající kolínský dialekt. Nebo zcela mimořádný hudení zjev Herbert Grönemeyer, který svým obsahem skladeb glosuje svět kolem nás. Jeho civilizační skladba Mensch (doporučuji videoklip) je skvělou alegorií na lidskou samotu v dnešním světě.
Dalším o kom jsem věděl léta, ale šel tak nějak kolem mne, je generační zpěvák Udo Lindenberg.
Jeho spojení s "DDR" je mediálně známé, ale když na Silvestra 2012 sedíte u "bedny" a na SAT3 běží tradiční hudební celodenní blok a v upoutávce je jeho jméno říkáte si, "to není nic co musím vidět". Nakonec vydržíte a světe div se, hudební objev jako hrom.
V hotelu ve kterém pobývá, Hotel Atlantic Kempinski v Hamburgu vznikla skvělá Live deska ze série MTV Unplugged. Výborné režijní zpracování, skvělé hudební představení všech vystupujících. Životní forma Udo Lindenberga. Lidská atmosféra přítomných diváků. I těm co němce nemůžou doporučuji.
Zkuste ochutnávku na You Tube.
Věřte mi, že i na velkém hudebním poli jako je dnešní Německo existuje velká řada skvělých hudebníků.
Abych Vás dlouho neunavoval a neovlivňoval navrhuji tento postup. Až budete mít chuť zkuste si některého uvedeného umělce pustit. Možná, že objevíte netušené.
Hodně hudebních zážitků přeje PaMa.

UDO LINDENBERG_MTV UNPLUGGED

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Maršík | čtvrtek 16.5.2013 22:08 | karma článku: 6,00 | přečteno: 225x
  • Další články autora

Pavel Maršík

Najdi si svou pravdu

20.10.2021 v 22:52 | Karma: 6,78

Pavel Maršík

Od Husáka k Zemanovi

19.10.2021 v 8:17 | Karma: 24,59

Pavel Maršík

Smutný konec Prezidenta republiky

15.10.2021 v 9:48 | Karma: 23,41

Pavel Maršík

Filipe Pešáne, jako sorry

2.6.2021 v 9:53 | Karma: 4,40