Tak Vás tu máme Jarku, anděli strážný

Tak Vás tu pane Jaromíre Nohavico máme šedesát let. Dlouho jste jedinečným bardem (z galského bardus - básník) české scény. Jsem potěšen, že stále v plné síle.

I díky Vám občas poetické stoletíDatabáze Google

Když jsem v devadesátých letech minulého století ve své chebské prodejně s hudebními nosiči Fenix Music zařazoval do stojanů Váš skvost "Divné století" (1996) netušil jsem jak je název alba nadčasový. V době obrovské expanze zahraniční provedience byly a jsou Vaše písně balzámem na duši. Básně (texty) z Vašeho pera přesně identifikují život na této planetě. Češtinu posouváte do jiných dimenzí a dáváte jí nové rozměry. Nepotřebujete k popularitě žádné trapné televizní estrády nové doby. Umíte citlivě vstupovat do spolupráce s dalšími hudebníky z jiných žánrů a každé toto spojení je skvělé a potřebné. Doma mám mezi jinými i Vaši první desku (LP) "Darmoděj." Je málo umělců, kteří mohou své "staré kousky" bez kompromisů vydávat v reedicich i po tak dlouhé době.
Když jste ukončil své mlhavé období, uspořádali jsme ve Františkových Lázních Váš koncert, v té době jste vystupoval s Kapelou a více jak 500 diváků na tento večer vzpomíná ještě dnes. Bylo to relativně dávno, ale já to mám v srdci stále. Chtěl jste jen místní tisk a platbu předem. Jinak z Vás vyzařovala rozvaha a čistota.
Od toho léta jste se po právu stal hvězdou české hudby, jedničkou mezi těm co dělají muziku bez kalkulu. Když Vás občas vidím na televizní obrazovce vždy zpozorním a jsem vnořen do Vašeho projevu.
Stále se mi před očima opakuje scéna z filmu "Rok ďábla" (2002). Nebál jste se s nadhledem hovořit o metle lidstva, která metala i s Vámi.
Každá hudební cena, která Vám byla udělena Vám patří po právu. Ve století stahování hudby na internetu se Vaše díla prodávají v desetitisícových nákladech. V době poloprázdných sálů jsou Vaše koncerty beznadějně vyprodány.
Jste fantomem z Těšína. Jste opravdovým fanoušek Baníku Ostrava, jste pravdivým básníkem, jste vážným hudebním skladatelem. Jste kometa na hudebním nebi.
Možná jste ve svém životě pochybil, ale "hoď kamenem kdo je bez viny." Možná jste ve svém soukromém životě jiný Jaromír Nohavica, možná neumíte pilotovat letadlo a nemáte dům u moře...
O čem ovšem nemám žádné pochyby je, že jste UMĚLEC. Můj anděl strážný.
Mnoho zdraví a mnohá setkání s múzou přeje fanoušek PaMa. 
Video

Autor: Pavel Maršík | čtvrtek 6.6.2013 17:41 | karma článku: 20,87 | přečteno: 674x
  • Další články autora

Pavel Maršík

Najdi si svou pravdu

20.10.2021 v 22:52 | Karma: 6,78

Pavel Maršík

Od Husáka k Zemanovi

19.10.2021 v 8:17 | Karma: 24,59

Pavel Maršík

Smutný konec Prezidenta republiky

15.10.2021 v 9:48 | Karma: 23,41

Pavel Maršík

Filipe Pešáne, jako sorry

2.6.2021 v 9:53 | Karma: 4,40