Setkání bratrů v jazzovém nebi

Ivan Egon Werner a František Werner, dvě velké osobnosti se po letech setkali. Oba velcí milovnící jazzové hudby si ji mohou v klidu a společně poslechnout v nebeském sále.

Ivane hodně dobrého jazzuArchív: PaMa

František se společenské změny nadýchal jen krátce. Byl vyslán a pověřen jiným úkolem, který se plní na Onom světě. Těšil se z toho, že nedemokratický režim se zhroutil jak domeček z karet. Byl to renesanční člověk, který méně mluvil a více konal. Tak na něj vzpomínám a dodnes mu "neodpustím," že nepředal řadu svých dovedností vnoučatům.
Ivan Egon s námi byl ještě před několika dny. Jeho odchod za bratrem byl náhlý a nikdo ho nečekal. Byl prvním živnostníkem na Chebsku. Živnostenské oprávnění obdržel v hluboké normalizaci.
V roce 1973 zakoupil zpola zbořený bývalý selský statek v Novém Drahově nedaleko Fratiškových Lázních. Postupem let ho zrekonstruoval a zařídil zde keramickou dílnu. Rukama a hrnčířským kruhem tvořil keramickou krásu, kterou užívají lidé od Aše po Košice.
Oba spojovala moudrost a veliká láska k hudbě. Když František dal pozemskému životu vale převzal štafetu šíření jazzové hudby Ivan Egon. V roce 1994 založil na počest bratra živé koncerty. Nazval je "Hrnčířský swing." Každým rokem se na dvoře hrnčírny setkávají stovky příznivců jazzové hudby. V kouzelném prostředí, kde vzniká z lidského umu krása se posluchači radují z hudební pohody.
Právě letos, v období vrcholících příprav dvacátého ročníku se Ivan bez rozloučení rozhodl, že odejde za Františkem. Vždy své okolí překvapoval, vždy byl v tomto ohledu o krok vpředu. Tak učinil i v tomto případě.
Při úvodních tónech hudby letošního 20. ročníku jsem zvedl hlavu k nebesům a viděl jsem jak "tam nahoře" vedle sebe sedí Ivan a František. V ruce drželi hrnky s dobrým červeným vínem a podupávali si v rytmu swingu, který k nim doléhal z nádvoří v Novém Drahově. Opravdu jsem se zaradoval, že jsou stále s námi.

Autor: Pavel Maršík | pátek 26.7.2013 0:19 | karma článku: 7,18 | přečteno: 266x
  • Další články autora

Pavel Maršík

Najdi si svou pravdu

20.10.2021 v 22:52 | Karma: 6,78

Pavel Maršík

Od Husáka k Zemanovi

19.10.2021 v 8:17 | Karma: 24,59

Pavel Maršík

Smutný konec Prezidenta republiky

15.10.2021 v 9:48 | Karma: 23,41

Pavel Maršík

Filipe Pešáne, jako sorry

2.6.2021 v 9:53 | Karma: 4,40