Odpovídám s panem Hnízdilem - díl I.

Česká pozice zveřejnila rozhovor s Janem Hnízdilem. Vizionářem, propagátorem komplexní medicíny. Svým studiem politické scény a její identifikací, kterou v tomto interiwiev uveřejnil otvírá oči a pojmenovává věci pravými názvy.

"Nenechal jsem se odradit a šel vlastní cestou"

Fiktivní, ale vlastně živý podrozhovor:

ČESKÁ POZICE: Věříte, že se lidé při dalších volbách již nenechají oblbnout sliby jednotlivých stran a politiků?
HNÍZDIL: Od voleb nic nečekám! Problém je v systému liberálně tržní ekonomiky, vládě neviditelné ruky trhu, zkorumpovaných stranách. Ten volby nemohou vyřešit. Ať volíte kteroukoli větší stranu, výsledkem je stejná politika. Vždy vyhraje ČEZ, J&T nebo PPF... Politici jsou figurky. Ten, kdo tady rozhoduje, jsou podnikatelské skupiny. A jestli na sobě má politik tričko ODS nebo ČSSD, je úplně lhostejné. Stranický systém je natolik prorostlý korupcí, že se vůbec reformovat nedá. Doufám, že lidé pochopí nebezpečí, kterému jsou vystaveni, pokud sebou nechají politiky dál manipulovat a nezačnou vytvářet občanskou společnost, jak o ní snil Václav Havel.
MARŠÍK: Lidé mají složité rozhodování, mediální lobby, které je řízeno ze stranických center velice sofistikovaně rozesílá ty "správné" informace do domácností. Občané této země jsou politikou unaveni a znechuceni. Problém je v tom, že není na obzoru skutečná alternativa. Slovní spojení Občanská společnost je pro politiky sprosté motto. Bohužel ti co půjdou volit opětovně rozdělí své hlasy mezi ty skutečně zprofanované partaje. Zásadní změna ještě nebude. Jsme stále daleko od nové éry.
ČESKÁ POZICE: Může nový systém vzniknout spontánně?
HNÍZDIL: Stejně jako nemoc je informace o tom, že člověk dělá ve svém životě nějakou chybu, tak společenská krize je informace o tom, že ty chyby děláme společně. Je třeba, aby každý reflektoval situaci a začal sám sebe měnit. Já jsem také musel nejdřív transformovat sám sebe. Na lékařské fakultě mě naučili, že každá nemoc má nějakou objektivní příčinu. A já jsem je neustále hledal a nenacházel, než jsem pochopil, že to není pravda. Že nemoc je u naprosté většiny pacientů ztělesněním jejich složité životní situace. Začal jsem rozumět stonání lidí, byl jsem schopný jim ho vysvětlit a poradit, co mají udělat, aby se uzdravili. Pokud to pochopili, změnili své chování, začali se uzdravovat, bez prášků. To byl můj konec na klinice. V tu chvíli mi bylo sděleno, že je sice hezké, jak se věnuji pacientům, ale že nevykazuji body, tudíž jsem ekonomicky ztrátový. Moje místo bylo z úsporných důvodů zrušeno. Nenechal jsem se odradit a šel vlastní cestou. Teď je psychosomatika žádaná. Lidé jí rozumějí. Když to jde v medicíně, musí to jít i v jiných oborech.
MARŠÍK: Nevěřím na tento postup. Spontánně můžeme vyjadřovat jiné emoce než je "láska" k novému systému. Lidem se musí rozumě vysvětlovat, co je to být v jiném systému, než zažíváme nyní. V systému, který bude opravdovou osvobozující lázní od marazmu, který jsme si způsobili sami. Nechali jsme to dojít příliš daleko a hluboko. Nový systém musíme lidem podávat pomalu a nesmíme ho vnucovat, lidé ho musí vstřebat a vzít si ho za svůj. Úkol složitý, ale každý, který vypadá jako nesplnitelný, se jednoho dne podaří realizovat.
ČESKÁ POZICE: Pomohlo by, kdybychom eliminovali tu největší korupci? Pak by bylo k dispozici víc peněz a systém by třeba mohl fungovat dál...
HNÍZDIL: Zmíním analogii s vrcholovým sportem. Léta jsem se v něm pohyboval, věnoval se dopingu. Problém je, že v naprosté většině sportovních disciplín už bylo dosaženo limitů lidských možností, stovku už rychleji běhat nemůžou, tělo na to nemá. Jenže společnost si ty výkony neustále žádá a na sportovce je vyvíjen obrovský tlak. Aby uspokojili poptávku, nemohou jinak než za cenu sebezničení nebo dopingu. Doping není skvrna na vrcholovém sportu, je jeho základem. Bez dopingu nemůže existovat vrcholový sport.
MARŠÍK: Přidávám svou analogii s vrcholovým sportem. Sport je tak nastaven, je to obchodní značka, která generuje obrovské peníze. Gladiátoři jsou vysíláni do bojů a aby uspěli dostávájí k rozhodnutí dvě možnosti. Dostat se na vrchol této obchodní pyramidy a využívat nepovolené prostředky, nebo jít čistou cestou a být odhozeni do propadliště dějin. Jen minimální počet vrcholových sportů je "čistých". To jsem s panem Hnízdilem za jedno. Bez špinavé cesty nebude sportovní obchod neboli vrcholový sport.
Poznámka:
Vyjádření pana Jana Hnízdila čerpáno ze serveru Česká pozice.cz
Mé vyjádření je pouze zveřejněním myšlenkového proudu. Uvedené dotazy mne zaujaly a dovolil jsem si na ně odpovědět.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Maršík | úterý 11.6.2013 19:19 | karma článku: 11,90 | přečteno: 760x
  • Další články autora

Pavel Maršík

Najdi si svou pravdu

20.10.2021 v 22:52 | Karma: 6,78

Pavel Maršík

Od Husáka k Zemanovi

19.10.2021 v 8:17 | Karma: 24,59

Pavel Maršík

Smutný konec Prezidenta republiky

15.10.2021 v 9:48 | Karma: 23,41

Pavel Maršík

Filipe Pešáne, jako sorry

2.6.2021 v 9:53 | Karma: 4,40