Katovice v Ostravě aneb viníka FAČR našla

Od ostudy v přímém přenosu uběhlo jen několik hodin a už si Fotbalová Asociace České republiky našla jediného viníka této neomluvitelné události na fotbalovém stadionu.

Fotbal v ČRDatabáze: iSport

Nejpřesněji mohou jistě referovat o celém incidentu samotní návštěvníci utkání Baníku proti pražské Spartě. První silná káva byla viděna ihned po vstupu televize. Baníkovci rozvinuli transarent "Zkurvená Sparta". V Ostravě to bylo řetězové selhání všech složek, které se na organizaci ligového duelu podílely.
Je velmi nešťastné, že v první reakci FAČRu se mluví o tom, že za celou ostudu v ochozech mohou pouze takzvaní fandové z Polska. Kdo se nenechá ošálit tímto výplodem alibistů ze Strahova musí tuto verzi odmítnout.
Za masakr (cituji z deníku iSport) je odpovědná řada organizací. Začal bych tím "zlodějem co kříčí chyťte zloděje." FAČR je hlavním viníkem a nese plnou odpovědnost za to co se na českých stadionech děje.
Výmluvy na mezinárodní smlouvy jsou směšné. Je to právě fotbalová asociace, která toleruje již roky to, že se liga v Ostravě hraje na zcela nevyhovujícím stadionu. Z pohledu zázemí a bezpečnostních prvků celého hlediště. Je to právě FAČR, která dodnes není schopna realizovat monitoring návštěvníků fotbalových zápasů či vydávání karet pro diváky. Je to právě FAČR, která mění, upravuje a ořezává kompetence Policie ČR v areálech stadionů na území republiky. Je to FAČR, která se bojí při podobných ostudách říci slovy delegáta dost, a ukončit konkrétní narušené utkání. Kdo včera sledoval malé diváky v náručí rodičů, jak utíkají z Bazalů musel jen konstatovat "Proč ti nezodpovědní rodiče vodí své ratolesti do takových rizikových míst." Osobní účast na podobných akcích i zásluhou FAČRu je určena jen rváčům, neurvalcům, těm co všechno přehlížejí. Nikoliv slušných lidem co milují fotbal.
Za excesy můžou i pořádající kluby. Amatéři ve vestách pořadatelů, kteří svou práci dělají za pivo a párek nemohou v žádném případě zajišťovat klid v ochozech. Právě Sparta a Baník mají svých "nejvěrnějších" nejvíce. Nemají zájem je vychovávat. Raději zavřou oči a děkují za jejich cestování pro republice. Proč kompetentní z oddílů nezaplatí psychology, psychiatry a další odborníky, kteří by vytvořili manuál pro sportovní zápasy.
Viníky jsou i samotní gladiátoři, hráči, trenéři. Nemají odvahu řici do médií "takové fanoušky nechceme." Raději po včerejším ostudném utkání jdou děkovat tvrdému jádru a sparťané se ještě oblečou do jejich triček "Sparta on Tour." Trenér domácích při rozhovoru řekne, že nic neviděl, že byl v kabině. Říká se takovým slušně alibisé. Na ostudě českého fotbalu se podílí i televize. Proč včerejší přenos nepřerušila a divákům nesdělila, že nebude podporovat válku na stadionech.
Údajných čtyřicet Poláků z Katovic paralizovalo celé očekávané utkání v Ostravě. To je opravdu k zasmání. Tato horda, kterou nelze ničím omlouvat neměla vůbec vsoupit do areálu. Každý je pozná i bez pasů. Jak je možné, že se dostala tato tlupa až k fanouškům Sparty. A jsme opět u otázky organizace zápasu.
Pokud se někdo podivuje nad ústupem těžkooděnců tak je jisté, že to bylo pouze z důvodu eliminace ještě větších následků. To je další paradox. Ti co přišli destruovat sport v ČR se schovávali mezi normální diváky. Opět zanedbání bezpečnosti návštěvníků zápasu. Stále si někdo myslí, že za všechno může ta skupinka Poláků mezi skoro patnácti tisici fanoušky?
Výsledek 1:1 je z pohledu vývoje situace na Bazalech jediným možným. Těžko odhadovat jak by reagovala část těch, kteří přišli podpořit tým, který prohrává. je smutné, že nevítězí sportovní hlediska a pozitivní prvky fotbalu. Je otřesné, že místo spokojených lidí vidí člověk na televizních obrazovkách válku v přímém přenosu. Nikoliv o území či ve jménu ekonomických zájmů, ale jen pro to ,že své nelidské pudy ventilujeme v hledišti sportovních arén. Ve střední Evropě, v relativně klidné části světa.

Autor: Pavel Maršík | neděle 23.3.2014 12:59 | karma článku: 24,13 | přečteno: 1030x
  • Další články autora

Pavel Maršík

Najdi si svou pravdu

20.10.2021 v 22:52 | Karma: 6,78

Pavel Maršík

Od Husáka k Zemanovi

19.10.2021 v 8:17 | Karma: 24,59

Pavel Maršík

Smutný konec Prezidenta republiky

15.10.2021 v 9:48 | Karma: 23,41

Pavel Maršík

Filipe Pešáne, jako sorry

2.6.2021 v 9:53 | Karma: 4,40