Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

FC Rangers vs. Ondřej Kúdela

Před pádem FC Rangers do suterénu skotského fotbalu jsem byl pracovně v Glasgow a viděl osobně zápas nejvyšší skotské soutěže. Byl to nevšední, pozitivní zážitek. Jaký rozdíl od poslední skotsko české konfrontace.

Když byl Slavii Praha vylosován FC Rangers byl jsem nadšen, nejen že jsem trefil tip, ale nadto jsem uvítal dalšího soupeře z britských ostrovů. Domácí utkání ukázalo Pražanům, že skotský celek je velmi kvalitní organizace. Zápas v Edenu byl veden v duchu fair play a postup byl pro oba celky otevřen. 
Nejeden fanda se těšil na odvetu v Ibrox parku. Jediné co zápasům chybělo, byla divácká kulisa. Z odstupem času lze říci, že to bylo dobře, možná, že plný stadion v Glasgow by eskaloval budoucí konflikt do extrémních výšin. 

Odveta měla mnoho negativních vrstev. Rozdělím je do dvou základních skupin. První nazvu FC Rangers, druhou Ondřej Kúdela. 

Skotský, slavný klub nebyl desítky let tak úspěšný. Jak doma, tak na evropské scéně. Dobrá výchozí pozice z Prahy dávala obrovské šance na postup.
Proti byl soupeř, který byl ve Skotsku lepším týmem. Bohužel někteří hráči domácího celku tuto skutečnost nebyli schopni akceptovat. Vrcholem byl likvidační zákrok na gólmana Slavie. Bylo obrovským štěstím, že to neskončilo tragédií. Od druhé branky hostů, nebylo pochyb kdo postoupí. A právě to bylo pro mě, který obdivuje fotbal na ostrovech největším zklamáním.
Blížící se vyřazení neunesla řada hráčů na hřišti, ale bohužel ani manažer Gerrard. Ten eskaloval napětí a výsledkem byla ostuda evropského formátu. Trenér Skotů přispěl velkým dílem k tomu, že dvojzápas má negativní pachuť a to ve všech směrech. Udělal svému chlebodárci negativní reklamu a stále hledá viníka jen u soupeře. Žádné odsouzení hrubých zákroků svých svěřenců, žádná pokora k umění SK Slavie Praha. Ani náznak hledání důvodů skandálního závěru celého dvojutkani. V tomto ohledu se slavný klub musí ještě mnohému naučit.
Když si vzpomenu na svou návštěv zápasu skotské ligy před několika lety, kdy více jak padesat tisíc fanoušků vytvořilo jezdcům neskutečnou kulisu a nikde ani památky po negativních emocích, je mi po pohárovém duelu velmi smutno, a mám pocit, že návrat do "normálních" vztahů bude velmi dlouhý.

Druhým "hrdinou" je obránce Slavie Kúdela. Sportovně mu v posledních letech není co vytknout. Je pilířem defenzívy SKS. Je radost jak fotbalově dozrál. Bohužel profesionální sportovec je dnes téměř celebritou. Stává se příkladem pro mládež a je sledován každý jeho krok na hřišti i mimo něj. Po dobách kdy klub z Edenu stál nad propastí existence se stalo mnohé. Slavia se ekonomický stabilizovala. Získala klíčového investora. Zásadním způsobem posunula manažerský a hráčský kádr. Rozumnou přestupovou politikou se stala lídrem v Česku a je několik let velkým překvapením v Evropských soutěžích.
Prostě Slavie Praha je respektovaný evropský klub. 

Právě proto se z těžce vydobytou pozicí nesmí hazardovat. Jak v oblasti sportovní tak společenské. A tu několika vteřinovým zkratem narušil Ondřej Kúdela. Zcela opomíjím obsah tajného sdělení Kamarovi. Udělal chybu, která dehonestuje roky práce.
To že byl inzultován v tunelu je pouze reakce a jen očití svědci mohou podat informace jak se to událo. Kúdela zapomněl na pokoru a sportovní etiku. Měl asi pocit, že jako člen významného českého klubu, může všechno. Bohužel, ani náhodou. Rasismus je dnes jednou z nejhorších forem neúcty k člověku. To jakou kampan následně Slavia Praha zahájila není velmi věrohodná.
Xenofobie v českém sportu existuje a nevyhýbá se ani fotbalu. Následky toho co udělal jeden hráč budou nedozírné. Díky tomu je ve Velké Británii vedena kampaň proti České republice a proti konkrétním aktérům na stadionu v Glasgow. 

Nejsem soudce ani žalobce, ale jen chci upozornit jak je dnešní svět zranitelný.

 

 

Autor: Pavel Maršík | pondělí 22.3.2021 13:42 | karma článku: 38,76 | přečteno: 10525x
  • Další články autora

Pavel Maršík

Trochu o runningu

Nebudu opakovat opakované, nebudu nabádat všechny ty co mají chuť začít běhat jak to uchopit. Nebudu nikoho poučovat a dávat odborné rady. Budu jen psát jak je to fajn, a co se dá objevit při amatérském sportování.

17.3.2014 v 10:43 | Karma: 7,77 | Přečteno: 431x | Diskuse| Sport

Pavel Maršík

ZOH nebo co to bude?

Jen několik dnů dělí svět od zahájení Zimních olympijských her v Soči. Sportovci ze všech účastnických zemí naplňují olympijskou vesnici.

3.2.2014 v 12:36 | Karma: 8,88 | Přečteno: 757x | Diskuse| Sport

Pavel Maršík

Běhání mi rozšiřuje obzory

Netušil jsem, že pravidelné běhání není jen o fyzickém výdeji, pozitivním pocitu, duševní očistě, ale také o tom, že kolem není jen pádící paleta barev z okolí, které vnímám například při jízdě automobilem. Běh přírodou mi vždy ukazuje to, co jsem míjel bez povšimnutí.

9.1.2014 v 0:24 | Karma: 9,22 | Přečteno: 423x | Diskuse| Sport

Pavel Maršík

Vítězka z Anglie

Vážení běžci, rád se s Vámi podělím o mou anabázi výběru, nákupu a testu běžeckých bot. Opravdu jsem hledal a nakonec i našel. Pro mne jsou vítězi boty od anglické společnosti Karrimor a prodejci z Karlových Varů.

5.1.2014 v 17:35 | Karma: 15,54 | Přečteno: 4816x | Diskuse| Sport

Pavel Maršík

Vítám tě roku dva tisíce čtrnáct

Je třetí den roku 2014. Místo zimy máme začátek jak na jaře. Doznívají pocity z roku předchozího. Myšlenky nicméně směřují do dalších dnů, měsíců...

3.1.2014 v 22:13 | Karma: 5,68 | Přečteno: 169x | Hyde park
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 143
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 960x
Nejdůležitější v mém životě je moje rodina a svoboda. Motto: Píši svobodně, čtěte svobodně!