Bilancování může začít

Každý a po svém bude, či již začal, bilancovat. Neznám nikoho, kdo by se alespoň na vteřinku nezamyslel a nezhodnotil ten končící rok 2013.

<img src="/1/38/383911/383911_clanok_foto_51.jpg" alt="<3zdroj: Google

Bilancovat budou politici, sportovci, kulturní pracovníci, vědci, novináři. Prostě každý, kdo na planetě Země pobýval v letošním roce.
Od prvního do posledního dne roku se odehrávají miliony událostí.
Globálně je možné hovořit o mnohem větším počtu. Nicméně, každý má své místo v tom "svém regionu".
My Češi a Moravané v centru Evropy. Někdo v Aši, někdo na hranicích ze Slovenskem, někdo na jihu, další na severu republiky.
Mnozí z nás mají zážitky pozitivní, ale je i dlouhá řada těch, co mají letošní rok spojen z negativy.
Tak to v tom světě chodí. "Není každý rok posvícení."
Někdo slavil narození potomka, někomu zemřel někdo blízký. Jsou i tací, co v posledních dvanácti měsících utrpěli újmu na zdraví. Díky Bohu je i mnoho uzdravených, kterým byl osud kladně nakloněn.
Čechům a Moravanům, ženám i mužům se více či méně dařilo realizovat svá osobní přecevzetí z předešlého roku. Znám případy, kdy se to podařilo. Někdo se rozhodl zahájit "zdravý životní styl". Tlaky a nervová vypětí v "civilizovaném světě" výrazně ovlivňují naše duševno. Proto se řada občanů obrací na víru. Možná svůj vnitřní klid našli pod křídly církve.
Někdo vyhrál milionový jackpot v loterii, a desítky tisíc jiných otáčí každou korunu. V době "ekonomické krize" se některým podnikatelům podařil skvělý obchodní tah, jiní museli do insolvence.
Sportovci na různých úrovních zaživali prohry, ale i vítězství. Jednotlivcům se dokonce podařilo být nejlepší v České republice, Evropě či dokonce na světě.
Novináři psali povětšinou o mimořádných událostech. Bohužel poptávka je hlavně po senzacích. Někde si otevřou internetové servery a čte se o všech těch přírodních i jiných katastrofách. Jinde se nečte, ale pouze bojuje o lidské přežití.
V obecné rovině lze říci, že každému z nás přinesl rok 2013 to dobré i zlé.
Nebyl to rok nijak velevýznamný, ale byl dalším, který ukázal jak je to dobro a zlo dávkované. Pokaždé v té rovině negativ si říkáme: "Proč právě já". Když se k nám ovšem paní Štěstěna obrátí čelem, mnohokrát to bereme jako samozřejmost.
Bylo by nefér žehrat na osud a nevidět, že i JÁ jsem byl strůjcem všech událostí, které jsem prožil.
Ty špatné jsou k zamyšlení a směrovkou do slepé uličky. Ty dobré mi ukazují cestu tím správným směrem. Na obou pólech je nutná pokora. Právě ta nám, nejen v letošním třináctém roce jednadvacátého století, chyběla.
Pod čarou jsem ještě chtěl zmínit, že impulsem pro lepší příští rok je sounáležitost, lidská důstojnost a láska, která je opětovaná v jakémkoliv smyslu.
Klid v duších v závěru roku. Mnoho sil do roku příštího.
To přeji všem blogerům, blogerkám, čtenářům, kritikům, diskutérům a vlastně Vám všem kolem.
S úctou PaMa

Autor: Pavel Maršík | středa 4.12.2013 17:15 | karma článku: 5,37 | přečteno: 266x
  • Další články autora

Pavel Maršík

Najdi si svou pravdu

20.10.2021 v 22:52 | Karma: 6,78

Pavel Maršík

Od Husáka k Zemanovi

19.10.2021 v 8:17 | Karma: 24,59

Pavel Maršík

Smutný konec Prezidenta republiky

15.10.2021 v 9:48 | Karma: 23,41

Pavel Maršík

Filipe Pešáne, jako sorry

2.6.2021 v 9:53 | Karma: 4,40